Directorul ANRE spune că o nouă plafonare este o încălcare a legislației europene. Cum ar trebui să procedeze consumatorul în acest caz

Gabriela del Pupo 25.01.2022, 16:02
Directorul ANRE spune că o nouă plafonare este o încălcare a legislației europene. Cum ar trebui să procedeze consumatorul în acest caz

Directorul ANRE anunță că o nouă reglementare a preţului energiei şi gazelor ar însemna încălcarea legislaţiei europene şi ar duce la o condamnare directă a României la Curtea Europeană de Justiţie. Claudiu Dumbrăveanu, director general al Direcţiei Piaţă Energie în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), spune că aceste compensări nu ar trebui să fie pentru toți.

Compensări doar pentru unii

Directorul ANRE spune că ar trebui instituit un prag până la care să fie susținuți consumatorii și că o plafonare prea generală ar face ca legislația europeană să fie încălcată.

“Toţi consumatorii casnici vor beneficia de această ordonanță privind compensarea facturilor, dar compensările nu ar trebui să fie pentru toţi. Eu, de exemplu, nu au nevoie să fiu susținut. Ar trebui identificați consumatorii vulnerabili” spune șeful ANRE conform Agerpres.

Amenzi uriase pentru furnizorii de energie electrica si gaze

Concurență stimulată între furnizori

Șeful ANRE spune că în acest fel ar fi stimulată concurența între furnizori și că în principiu consumatorul nu ar trebui să se axeze pe masurile luate de stat ci de cea mai bună ofertă. Declarațiile au fost făcute în contextul participării la conferința “Criza energetică – soluţii la problemele momentului”

De asemenea, descurajează furnizorii de a avea un management al achiziţiilor şi de a-şi optimiza costurile operaţionale, descurajează consumul eficient şi până la urmă şi consumatorii finali trebuie să participe la această piaţă. O susţinere îndelungată a facturilor din bugetul de stat va crea iluzia unor preţuri mici şi va duce la alocarea către consum a unor resurse ale statului care ar trebui folosite pentru dezvoltare”, spune Dumbrăveanu.

El consideră că în această perioadă, în care sunt aplicate măsuri de susţinere a consumatorilor din partea bugetului de stat, ar trebui să fie adoptată o strategie.

 “Am câteva idei despre ce nu ar trebui făcut. Este o părere personală şi am argumente. În opinia mea, nu trebuie trecut la preţuri reglementate în niciun caz. Preţurile reglementate reprezintă un model de piaţă socialist, care a funcţionat foarte bine când toate pieţele erau reglementate. În condiţiile în care restul pieţelor sunt libere, să ai o piaţă de energie reglementată este anacronic. Este profund ilegal şi încalcă legislaţia europeană profund şi tratatul de liberă circulaţie a mărfurilor, pentru că se creează bariere”. a mai spus șeful ANRE.

CJUE a condamnat România pentru restricții împotriva unui producător.

Urmăriți Impact.ro și pe