Directorul ANM, Elena Mateescu, despre noul val de aer polar: „Vorbim de o răcire semnificativă”

Elena Avramescu 12.12.2022, 08:28
Directorul ANM, Elena Mateescu, despre noul val de aer polar: „Vorbim de o răcire semnificativă”

Chiar dacă în acest weekend am avut parte de temperaturi cu mult peste limita normalului pentru această perioadă, lucruri se schimbă radical astfel că revin temepraturi obișnuite de iarnă, care vor fi mai mici și cu 15 grade Celsius. În plus, se pare că la munte sunt așteptate chiar și ninsori, iar în celelalte regiuni câteva precipitații mixte.

Un nou val de aer polar prezent în România

În acest sens, Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu a vorbit la România TV, ținând să precizeze la ce să ne așteptăm în această săptămână din punct de vedere al temperaturilor.

„Vorbim de o răcire semnificativă de duminică, în special în partea de vest, acolo unde valorile de temperaturi vor fi considerabil, scăzute. Inclusiv în Capitală este posibil să avem pe parcursul zilei de luni precipitații care în orele serii să devină mixte.

Răcirea este una semnificativă. Mai ales la munte, vom avea precipitații sub formă de ninsoare, vântul va sufla tare, va viscoli și va va spulbera zăpada. Intensificări ale vântului care vor spori senzația de frig. Vitezele la rafală vor putea depăși 45-60 de km/h„, a declarat Elena Mateescu.

În acest sens, în cursul zilei de astăzi, 12 decembrie, vremea se va răci accentuat, astfel că va fi destul rece în regiunile intracarpatice și apropiată de normalul termic al perioadei în rest. În plus, cerul va prezenta înnorări și va ninge în zonele de munte, local și temporar în vestul, centrul și nordul țării, iar în regiunile sudice și sud-estice, pe alocuri vor fi semnalate precipitații, la început predominant sub formă de ploaie, după care vor fi mixte.

În plus, vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, mai ales în zona înaltă, acolo unde rafalele vor depăși chiar și 70 km/h, iar trecător și în celelalte regiuni. Temperaturile maxime nu vor depăși 2 grade Celsius în Dealurile Crișanei și 10 grade Celsius pe litoral și în Deltă, iar cele minime vor fi cuprinse în general între minus 9 și 1 grad Celsius.

Cand vor cadea primii fulgi de zapada in Romania
Zapada in Romania

Cum va fi vremea de Craciun si Revelion

Persoanele care își doreau zăpadă de Crăciun vor fi dezamăgite, deoarece momentan nu se anunță ninsori în zilele de sărbătoare, cu excepție în zonele montane înalte.

„Am actualizat estimările pentru intervalul 5 decembrie – 2 ianuarie. La acest moment, actualizarea indică posibilitatea ca în ambele săptămâni valorile de temperaturi să se mențină ușor mai ridicate, peste ceea ce ar fi normal pentru intervalele respective și mai ales în săptămâna 26 decembrie – 2 ianuarie, când vorbim în special pentru partea de vest, centru, sud-est a țării, de abateri termice pozitive mai mari.

De Crăciun putem să apreciem, în medie, o vreme în general mai caldă decât în mod obișnuit. Este posibil să vorbim în mod obișnuit de valori care să depășească, în medie, la nivelul maximelor, 6-7 grade pentru că valorile normale pentru perioada respectivă ar trebui să se situeze și să varieze, în general, între – 5 până la cel mult 5-6 grade la nivelul maximelor”, a declarat meteorologul Elena Mateescu pentru Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...