Suntem deja la începutul lunii noiembrie însă temperaturile înregistrate sunt neașteptat de mari, ce ajung și până la 27 de grade. În plus, până la jumătatea lunii noiembrie, ce pare că aceste temperaturi vor rămâne extrem de calde pentru această perioadă.
Deoarece mulți români se întreabă nerăbdători când ne vom putea bucura de zăpadă, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, vine cu lămuriri și ne spune pe larg cum va fi vremea în perioada următoare, dar și când vor cădea primele ninsori în România.
„Săptămâna 31 octombrie – 7 noiembrie, așa cum arată datele, este o săptămâna mai caldă, cu deficit de precipitații. Rămâne de interes și în cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie.
De-abia de la mijlocul lunii noiembrie, așa cum arata informațiile la acest moment, valorile de temperatură se apropie de cele normale pentru perioada respectivă în cea mai mare parte a țării.
Spre sfârșitul lunii noiembrie vom avea primul semnal, nu excludem să aducă și intervale în care stratul de zăpadă să fie unul consistent, în mod deosebit în zona montană”, a explicat Elena Mateescu la România TV.
Se pare că nu doar în România, ci și în toată Europa de Sud și Sud-Est, iarna în 2022-2023 se anunță a fi una normală, cu tendință medie spre blândă, însă acest lucru nu exlude să existe în țara noastră perioade cu caracteristicile unei ierni normale, mai precis cu zăpadă abundentă și temperaturi care să coboare chiar sub minus 15 grade, în aproape toate zonele țării.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Tendința iernilor mai blânde este deja o confirmare. Cel puțin, ultimele trei ierni, la nivelul României, au fost în top cinci cele mai călduroase ierni, dar am avut și episoade, cel puțin în zona montană, cu strat de zăpadă și fenomenul de viscol, la Vârful Omu”, a mai spus aceasta.
Însă până la ninsori, România se confruntă cu un val neobișnuit de căldură pentru această perioadă, astfel că vremea neobișnuită se datorează unui val de aer tropical care ajunge în țara noastră. Prin urmare, luna noiembrie vine cu temperaturi anormale, mai ales în sudul și sud-vestul țării.
„Trebuie să menționăm că această săptămână va fi caracterizată de temperaturi în medie peste ceea ce va fi normal și abaterile termice, în medie, sunt mai mari cu 4,5-5 grade Celsius, mai ales în partea de sud, sud-est și est a țării” a declarat Elena Mateescu.
Asta nu este tot, deoarece în continuare ne confruntăm cu deficit de precipitații, însă de astăzi temperaturile vor începe să scadă treptat din cauza extinderii ploilor, iar sâmbătă, duminică și luni sunt așteptate precipitații în cea mai mare parte a țării.
Astfel că temperaturile ar urma să ajungă la normalul perioadei, ceea ce înseamnă că vor fi maxime ce nu vor mai depăși 18 grade Celsius.