Din nou proteste de proporții în Franța. Poliția a trebuit să intervină, au fost mașini incendiate

Mihnea Tălău 28.03.2023, 23:10
Din nou proteste de proporții în Franța. Poliția a trebuit să intervină, au fost mașini incendiate

Haos în Franța. Noi proteste violente au avut loc marți din cauza reformei pensiilor a președintelui Emmanuel Macron. Manifestanții au blocat circulația rutieră și feroviară, iar la Paris și în mai multe orașe din hexagon s-au înregistrat ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine.

Protestele au cuprins întreaga țară

Reforma pensiilor în Franța, care, după adoptarea sa, continuă să stârnească o puternică opoziție. Principala nemulțumire o reprezintă creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Proteste uriașe au avut loc la Paris, Marseille, Lyon, Nice, Strasbourg, Bordeaux, unde oamenii au ieșit în număr mare în stradă.

Străzile marilor oraşe sunt acum de nerecunoscut. Protestatarii au vandalizat maşinile parcate, au spart vitrinele magazinelor şi au incendiat mormanele de gunoaie nestrânse. Trebuie spus că gunoaiele nu au mai fost ridicate de pe străzi, din cauza grevei angajaţilor din salubritate.

În urma ciocnirilor mai mulți jandarmi și manifestanți au fost răniți, iar câteva persoane au fost reținute de forțele de ordine.

Este a zecea zi de greve și proteste, după asumarea răspunderii reformei pensiilor, fără un vot în parlament, contestată de sindicaliști. Transportul în comun nu funcționează.

Sunt marșuri în toată țara, împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului de reformare a legii pensiilor.

Francezii nu cedează și sunt tot mai nervoși pe Macron

În pofida luptelor dintre manifestanți și jandarmi, tot mai violente pe zi ce trece, guvernul spune că nu va ceda presiunii străzii, nu va renunța la acest proiect, care a fost adoptat prin asumarea răspunderii de către Guvern, iar președintele urmează să promulge această lege până la sfârșitul anului.

În acest moment, peste 65% dintre francezi care sunt împotriva președintelui republicii și vor să îl determine pe Emmanuel Macron să renunțe la proiect, să suspende aprobarea acestei legi.

Protestatarii spun că nu se vor opri și vor ieși în fiecare zi în stradă până când Guvernul va renunța la proiect.

În ultimele zile, milioane de oameni au demonstrat și s-au alăturat grevelor pentru a-și arăta opoziția față de planul guvernului de la Paris.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...