Din ce sunt realizate bateriile mașinilor electrice. Detalii mai puțin știute

Cazacu Alexandru 28.09.2023, 14:59
Din ce sunt realizate bateriile mașinilor electrice. Detalii mai puțin știute

În ultima vreme, pe străzile din România întâlnim din ce în ce mai multe mașini electrice. În caz că nu știați, bateria acestor autoturisme este ascunsă vederii, însă este una dintre cele mai mari și mai importante componente. În acest articol veți afla din ce sunt realizate bateriile mașinilor electrice, dar și cum își stochează acestea energia.

Din ce sunt realizate bateriile mașinilor electrice

Majoritatea vehiculelor electrice folosesc baterii litiu-ion, similare celor folosite la laptopuri sau telefoane mobile, însă semnificativ mai mari.

În timp ce bateriile pentru majoritatea gadgeturilor au un timp definit înainte de a se epuiza, bateriile mașinilor au o „autonomie”, adică o distanță pe care mașina o poate parcurge înainte ca bateriile să se descarce. Apoi, acestea vor avea nevoie de reîncărcare.

Bateriile pentru mașinile electrice nu sunt o singură unitate, ci sunt formate din sute de celule. De regulă, un număr mai mare de celule înseamnă, în general, o baterie de capacitate mai mare și, prin urmare, o autonomie mai mare de kilometri pe care îi poate parcurge mașina. Dar din ce sunt realizate bateriile mașinilor electrice?

Cum sunt realizate bateriile mașinilor electrice

Bateriile mașinilor electrice sunt fabricate dintr-o combinație de materii prime. Metalele „de bază” precum aluminiul, cuprul și fierul sunt ingrediente importante, însă cele mai scumpe materiale sunt metalele „prețioase”, cum ar fi cobaltul, nichelul și manganul, alături de elemente precum grafitul și litiul.

Aceste materiale trebuie extrase într-un mod complicat și costisitor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care vehiculele electrice sunt mai scumpe decât mașinile cu pe carburant. De fapt, cea mai costisitoare componentă a unui vehicul electric este bateria.

Extragerea acestor materiale este considerată de unii a fi controversată. Multe astfel de metale se găsesc doar în anumite zone ale lumii, cum ar fi China și America de Sud. De asemenea, la exploatarea litiului se folosește multă apă, cauzând potențiale probleme agriculturii din zonele respective. Cu toate acestea, probleme similare există în întreaga lume și în ceea ce privește producția de benzină și motorină.

Cât de fiabile sunt bateriile mașinilor electrice

Atât mașinile electrice, cât și cele hibride s-au dovedit a fi unele dintre cele mai fiabile autovehicule de pe șosele. Acest lucru este susținut de garanțiile lungi ale bateriilor, care depășesc, în general, garanția globală a producătorului pentru mașină (opt ani sau 160.000 de mile).

La fel ca bateriile litiu-ion ale telefoanelor, bateriile vehiculelor electrice se degradează în timp și prin cicluri repetate de încărcare. Cu toate acestea, scăderea performanței este mult mai puțin severă decât în ​​cazul multor dispozitivelor mobile de comunicare. Acest lucru se datorează faptului că numărul de cicluri de încărcare este mult mai frecvent la telefoanele mobile decât la mașinile electrice. Ei bine, acesta este un factor mult mai important în degradarea bateriei decât vârsta.

Din ce sunt realizate bateriile mașinilor electrice
Din ce sunt făcute bateriile mașinilor electrice

Bateriile mașinilor electrice, din ce în ce mai performante

Pe măsură ce tehnologia bateriei vehiculelor electrice evoluează și se îmbunătățește, distanțele parcurse de acestea cresc. De exemplu, nu cu mult timp în urmă, Mercedes-Benz a depășit bariera de 1.000 de kilometri.

Merită subliniat faptul că bateriile mai mari nu echivalează neapărat cu timpi mai mari de încărcare. Mai multe vehicule electrice performante tind să ofere o capacitate de încărcare rapidă care echivalează cu ușurință o baterie de capacitate mai mare.

Bateriile de mașini electrice sunt foarte grele, ceea ce poate afecta modul în care se comportă o mașină. Cu toate acestea, pentru a combate acest lucru, acestea sunt de obicei depozitate sub podeaua mașinii, ceea ce oferă un centru de greutate corespunzător pentru manevrarea vehiculului.

Așadar, iată că am aflat din ce sunt realizate bateriile mașinilor electrice, dar și multe alte lucruri interesante despre acestea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...