Din ce sunt făcute jeleurile, de fapt. Ai știut?

Beatrice Dumitru 27.04.2023, 19:13
Din ce sunt făcute jeleurile, de fapt. Ai știut?

Jeleurile sunt preferatele copiilor pentru că au tot felul de forme atractive și textură gumată. Dar jeleurile industriale nu au nimic în comun cu jeleul tradițional făcut în casă. Însă, puțini știu din ce sunt făcute, de fapt, delicioasele jeleuri. Iată ce conțin acestea.

Ce conțin jeleurile

Acest tip de desert a fost înregistrat pentru prima dată ca jeleu de Hannah Glasse în cartea ei din secolul al XVIII-lea „Arta gătitului”. Jeleul tradițional este un preparat dulce făcut din suc de fructe bogate în pectină, fiert cu zahăr până se îngroașă și capătă consistență de gel, însă cele industriale se fac cu totul altfel.

Jeleurile industriale se fabrică prin adăugarea unor aditivi de gelifiere (gelatină, pectine etc.) care au rolul să producă efectul de gel mai repede. Dar gelatina folosită pentru jeleuri este o substanta solidă translucidă, incoloră sau ușor gălbuie, fără miros și aproape fără gust, obținută prin fierberea îndelungată a unor țesuturi animale, țesut osos, cartilagii, îndeosebi de la porcine, bovine, cabaline și pești.

Din ce sunt făcute jeleurile, de fapt. Ai știut?
Jeleurile sunt preferatele copiilor.

Conținut ridicat de zahăr

De asemenea, jeleurile au și un conținut ridicat de zahăr și de aceea dăunează sănătății copiilor. La toate produsele, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, potrivit unui studiu care a analizat mai multe sortimente de jeleuri.

Cantitatea de zahăr adăugat în acestea variază între 7 și 14 lingurițe de zahăr per 100 grame produs, adică între 43 de grame zahăr și 85 de grame zahăr per 100 grame produs.

Aportul ridicat de zăhar în alimentația din primii ani de viață a unui copil generează probleme de sănătate precum obezitatea, care poate duce la scolioză, modificarea osaturii, hipertensiune arteriala sau diabet zahart de tip II. De aceea, American Heart Association a făcut recomandarea de a evita adăugarea de zahar înainte de vârsta de 2 ani în alimentația oricărui copil.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...