Din ce regiune din România va putea fi văzută prima eclipsă de Soare din 2021. Ora la care trebuie să te uiţi pe cer

Iancu Andreea 09.06.2021, 16:29
Din ce regiune din România va putea fi văzută prima eclipsă de Soare din 2021. Ora la care trebuie să te uiţi pe cer

Pe 10 iunie este anunțată prima eclipsă de Soare din 2021, care va putea fi văzută din mai multe zone din Emisfera Nordică, dar și dintr-o regiune din România. Prima eclipsă de Soare a anului va reprezenta blocarea astrului solar de către Lună aproape în totalitate. Astfel, pe cer, va fi vizibil doar un cerc de foc din Soare. Astrul în jurul căruia orbitează planeta Pământ va fi acoperit în proporție de 2,1% la momentul eclipsei, vizibile în țara noastră.

Prima eclipsă de Soare din 2021. Din ce regiune din România va putea fi văzută

Cetățenii din mai multe zone din Emisfera Nordică, inclusiv dintr-o regiune din România, vor putea admira prima eclipsă de Soare din 2021 pe data de 10 iunie. Eclipsa va putea fi văzută în zonele de nord-vest ale țării și va avea o acoperire maximă de 2,1% din discul solar. Luna, responsabilă de acest fenomen, va acoperi Soarele aproape în totalitate, în timp ce joi, 10 iunie, în regiunile unde va putea fi vizibilă în totalitate, doar un cerc de foc se va mai observa din astrul pe care îl orbitează Pământul.

Fenomenul astronomic va fi primul dintre cele două eclipse de Soare, de anul acesta. Următoarea eclipsă este așteptată pe data de 4 decembrie. Potrivit NASA, fenomenul care va avea loc joi, 10 iunie, va putea fi admirat doar din câteva locuri din Emisfera Nordică, câteva regiuni din Canada, Groenlanda și nordul Rusiei. Totuși, eclipsa parțială de Soare va fi vizibilă inclusiv în România. Ora la care începe fenomenul este 13:00, iar românii vor putea observa eclipsa de Soare dacă se află în zona de nord-vest a țării. Adrian Şonka, astronom şi director al Observatorului Astronomic Bucureşti, a explicat pentru Antena 3 cum va decurge evenimentul astronomic.

Din România se va vedea ca eclipsă parţială, dar din nordul globului pământesc, ca inelară, adică Luna nu va acoperi complet discul Soarelui şi va rămâne un cerc luminos în jurul ei.De la noi, se va vedea parţial. Dacă tăiem harta României în jumătate, de la Braşov în sus se va vedea eclipsa. Practic, cel mai bine se va vedea din partea de N-V, unde acoperirea Soarelui va fi de circa 2%. Nu e mult, dar e cel mai mult din ţara noastră, şi cel mai puţin în diagonală, în partea de est. Deci, practic, dacă te afli în nordul ţării, vei vedea eclipsa mai bine decât cei care se află în centru şi sudul ţării. Atunci când vedem o eclipsă de Soare, de fapt, noi stăm şi trece umbra Lunii peste noi. Practic, umbra Lunii se mişcă pe pământ, drept pentru care eclipsa începe mai devreme înspre vest şi mai târziu înspre est. Ea va începe pe la ora 13.17 cel mai devreme în N-V şi aproape de ora 14, în est, a explicat astronomul Adrian Şonka.

Din ce regiune din România va putea fi văzută prima eclipsă de Soare din 2021
Zonele din România unde va putea fi admirat fenomenul astronomic
foto – Facebook/Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad

„Eclipsa este un fenomen astronomic normal”

Mai puțin obișnuiți cu eclipsele, românii trebuie să știe că pot privi evenimentul astronomic doar cu ajutorul ochelarilor speciali. Pe de altă parte, fenomenul este unul normal, care se întâmplă ciclic, la o perioadă de timp, și nu ar trebui să ne îngrijoreze. O altă eclipsă de soare urmează să aibă loc în luna octombrie, anul viitor. De data aceasta, fenomenul va putea fi urmărit de oamenii din întreaga țară.

Nu se întâmplă nimic, doar dacă din greşeală te uiţi la soare fără filtru sau prin telescop, şi atunci nu o să fie bine, dar practic eclipsa acesta este un fenomen astronomic normal, a mai spus Adrian Şonka.

Ce alte fenomene astronomice au loc în luna iunie 2021

1 iunie – Luna în conjuncţie cu planeta Jupiter;
10 iunie – Eclipsă inelară de Soare;
13 iunie – Luna în conjuncţie cu planeta Marte;
21 iunie – Solstiţiul de vară;
27 iunie – Luna în conjuncţie cu planeta Saturn;
28 iunie – Luna în conjuncţie cu planeta Jupiter.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...