Din ce făceau dacii mămăligă. Nu ştiau încă de porumb. Puţini o mai prepară azi aşa

Ana Anitoiu 14.06.2022, 09:57
Din ce făceau dacii mămăligă. Nu ştiau încă de porumb. Puţini o mai prepară azi aşa

Mămăliga are o istorie extrem de veche. O consumau și dacii, dar nu o pregăteau din făină de porumb, așa cum este preparată în prezent, ci dintr-un alt ingredient. Puțini o mai fac în acest fel, în ciuda faptului că rețeta ar putea fi preferată de multe persoane, deoarece are un avantaj important.

Cum pregăteau dacii mămăligă. Ce foloseau în loc de porumb

Mămăliga are un loc de cinste și astăzi în bucătăria românească. Mulți români o adoră lângă brânză și smântână sau mâncăruri precum sarmale, pește, ciorbe și altele. Istoria acestui preparat este foarte veche. De-a lungul timpului, a fost pregătită atât pentru că este mai ușor de făcut decât pâinea, cât și pentru că este un aliment mai ieftin.

Până și dacii făceau mămăligă. Însă, pentru că nu știau de porumb, obișnuiau să o prepare dintr-un alt ingredient. Mai exact, din mei, după cum au susținut istoricii în urma descoperirilor arheologice făcute în comuna Baia din județul Suceava, unde s-a demonstrat că meiul obișnuia să fie cultivat intens.

Din ce faceau dacii mamaliga
Dacii pregateau mamaliga dintr-un alt ingredient. Foto: unsplash.com

Ce avantaj are rețeta de mămăligă a dacilor

Mămăliga din mei, cum o făceau dacii, are o culoare mai deschisă decât cel al variantei din mălai, seamănă cu o fiertură de griș, iar gustul este mai delicat. Însă, avantajul major al acestei rețete este altul: meiul nu are gluten.

Prin urmare, persoanele care nu pot consuma gluten, dar cărora le place mămăliga, se pot orienta către această rețetă în care ingredientul de bază este meiul, în locul porumbului.

Pregătirea acestui tip de mămăligă este la fel de simplu ca în cazul variantei clasice. La 1,5 litri de apă se pot pune 400 de grame de mei măcinat și trei lingurițe de sare de mare sau după gust. Mai întâi, se pune apa cu sare la fiert. Apoi, când începe să fiarbă, se toarnă meiul în ploaie și se amestecă bine cu un tel. Se fierbe până când capătă o consistență densă.

Urmăriți Impact.ro și pe