Din august, o nouă categorie de români va putea ieşi la pensie mai devreme. Despre cine este vorba

Ana Anitoiu 21.07.2021, 21:38
Din august, o nouă categorie de români va putea ieşi la pensie mai devreme. Despre cine este vorba

O nouă categorie de români va putea să iasă la pensie mai devreme, începând din luna august, deoarece activitățile lor vor fi considerate ca fiind desfășurate în condiții speciale. Legea a fost oficializată și va intra în vigoare la data de 18 august.

Ce categorie de români va putea ieși la pensie mai devreme

Potrivit legii ce urmează să intre în vigoare, încă o categorie de români va putea ieși la pensie mai devreme cu 13 ani față de vârsta standard la care ar trebui să se retragă din activitate. Pentru ei, stagiul complet de cotizare a fost stabilit la 25 de ani. Noua lege se referă la persoanele care lucrează în unitățile ce produc energie electrică, precum și la cele din unitățile ce extrag cărbunele utilizat de termocentrale.

”Activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui.”, este descrisă noua categorie de activități considerate ca fiind desfășurate în condiții speciale.

Din august, o noua categorie de romani va putea iesi la pensie mai devreme. Despre cine este vorba
Bancnote lei

Ministrul Muncii anticipează o ”explozie” a numărului de pensionari

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că anticipează o explozie a numărului de pensionari în următorii zece ani. Acest lucru ar urma pe fondul creșterii natalității ce a fost înregistrată în România între anii 1966 și 1968.

”Până în anul 2030 urmează să avem o explozie a numărului de pensionari cu aproximativ 1,8 milioane de pensionari. Acestora li se adaugă aproximativ pensionarii care ies oricum la pensie. Deci, dacă nu facem nimic, sistemul de pensii din România este pe punctul să se prăbuşească”, a spus Raluca Turcan, la Antena 3.

Previziuni sumbre pentru pensionarii din România

Unii specialiști sunt de părere că în jurul anului 2035, pensia pe care o va oferi statul român va ajunge la un procent de aproximativ 30% din valoarea ultimului salariu. Adică cu zece procente mai puțin decât în prezent. Prin urmare, un angajat care se va pensiona în anul menționat după ce câștiga un salariu de o mie de euro va primi o pensie de aproximativ trei sute de euro.

Specialiștii consideră că nici pensia privată nu îi va ajuta pe români să își mărească prea mult veniturile. Aceștia spun că dacă nu vor fi luate măsuri serioase, pensia privată din Pilonul II va reprezenta numai 10 sau 15 procente din ultimul salariu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI