Din 26 ianuarie, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu în țara cu foarte mulți muncitori români. Medicii anunță că valul Omicron a trecut

Cătălina Burghelea 19.01.2022, 11:29
Din 26 ianuarie, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu în țara cu foarte mulți muncitori români. Medicii anunță că valul Omicron a trecut

Se schimbă anumite reguli Covid într-o țară cu foarte mulți români. Certificatul verde nu va mai fi obligatoriu începând cu data de 26 ianuarie, adică de săptămâna viitoare. Un prestigios medic pneumolog a dezvăluit că decizia a fost luată după ce valul cinci al pandemiei a trecut.

Anunț major pentru românii din Anglia

Doctorul Tudor Toma, medic pneumolog în Marea Britanie a declarat că, peste o săptămână, pe 26 ianuarie, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu în UK şi că deja epidemiologii prevestesc sfârșitul valul cinci al pandemiei de coronavirus, cauzat de Omicron, în această țară.

Potrivit specialistului, în Marea Britanie vor fi mai puține măsuri restrictive. Masca de protecție rămâne obligatorie în spaţiile închise. Medicul pneumolog român a explicat că, în majoritatea cazurilor, monitorizarea pacienţilor cu forme uşoare de boală se face cu ajutorul telemedicinei, nefiind necesară prezenţa fizică a bolnavilor în centrele de evaluare. Tot doctorul Tudor Toma a mai spus că medicaţia antivirală este administrată doar acelor pacienţi cu un risc crescut de a face complicaţii.

Unele restricții nu s-au dovedit eficiente

Populația Angliei a fost stresată din cauza unor restricţii care nu s-au dovedit a fi eficiente împotriva răspândirii virusului Omicron, precum cele legate de intrarea în Regat, este de părere expertul.

„De pe 26 ianuarie se vor schimba anumite reguli, se pare că singura regulă care rămâne este legată de purtarea măştii în spaţiile interioare, iar certificatul COVID care, sincer, niciodată nu a fost promovat în Marea Britanie, nu va mai fi o măsură din partea Guvernului.

În spital avem mai puţini pacienţi decât am avut în valul 1 sau valul al doilea, iar cei care sunt internaţi, din păcate, rămân în continuare din categoria celor nevaccinaţi. Chiar mă gândeam de unde mai apar pacienţi nevaccinaţi, ei fac formele mai grave care necesită internare. În schimb, sunt foarte mulţi, inclusiv din colegi, persoane care au fost vaccinate şi care sunt testate pozitiv şi care, din cauza regulilor de carantinare, trebuie să stea 5 zile în izolare.

Toţi cei vaccinaţi dintre colegi au făcut forme foarte uşoare de boală, probabil vom ajunge la situaţia în care vom testa şi vom avea mai multă atenţie faţă de persoanele care fac formele semnificative, grave de boală. Vom ajunge să tratăm pneumonia COVID aşa cum tratăm alte pneumonii sau alte infecţii”, a declarat medicul Tudor Toma, pentru News.

Pericolul Omicron: „Vaccinarea singura nu va fi suficienta pentru a invinge noua varianta Covid-19”

Valul Omicron în Marea Britanie este aproape de final

Estimările făcute de epidemiologii britanici prezic finalul celui de-al cincilea val al pandemiei în UK, valul Omicron, a mai dezvăluit medicul Tudor Toma.

„Faptul că vor fi eliminate anumite restricţii…toată lumea vede acest lucru ca fiind un lucru bun, mai ales că numărul, inclusiv al celor care ies pozitivi la varianta omicron, a scăzut în Marea Britanie iar estimarea din partea epidemiologilor aici este că am trecut de valul omicron, al cincilea val.

Testările pozitive raportate în cursul zilei de ieri sunt în jur de 80.000, dar trebuie să avem în vedere că se testează foarte mult, în Marea Britanie se testează până la un milion de teste, se pot face într-o zi, deci este un număr, o valoare foarte mare. În acelaşi timp, aici s-a schimbat din nou regula: dacă ieşi pozitiv la un test antigen rapid, nu mai este nevoie să faci un test PCR şi acest lucru a dus din nou la scăderea numărului de teste pozitive”, a afirmat medicul român stabilit în Anglia.

Varianta sud-africană este mai blândă

Despre varianta Omicron, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a precizat că tulpina sud-africană este relativ blândă pentru majoritatea adulților, în cea mai recentă evaluare a riscurilor. Acest lucru se datorează în mare măsură vaccinurilor care oferă o protecție ridicată împotriva bolilor grave cauzate de această ultimă variantă de Covid, care îi infectează pe mulți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...