Diferența dintre un credit cu rate egale și unul cu rate descrescătoare. Câți bani pot economisi românii care s-au împrumutat la bănci

Ana-Maria Tudor 22.05.2023, 23:04
Diferența dintre un credit cu rate egale și unul cu rate descrescătoare. Câți bani pot economisi românii care s-au împrumutat la bănci

Dacă nu se fac calculele corecte în momentul în care se solicită un împrumut bancar, consecințele pot fi dezastruoase, cu plăți suplimentare în valoare de zeci de mii de euro la sfârșitul perioadei de creditare.

Sumele plătite în plus pot fi echivalentul unei mașini de lux

Vouchere de 8.000 de lei în România. Cine sunt norocoșii care pot lua banii, e vestea momentului

Sumele plătite în plus, în urma unui împrumut bancar, ar putea fi suficiente pentru a cumpăra o mașină de lux sau chiar o garsonieră. Diferența esențială între un program de rambursare cu rate egale și unul cu rate descrescătoare constă în avantajul pe care-l oferă celui din urmă, în beneficiul clientului. Cu toate acestea, este important să fim atenți.

Modelul cu rate descrescătoare implică o rată mai mare la începutul perioadei, ceea ce face ca mulți oameni să nu se califice pentru împrumut și să fie nevoiți să accepte o variantă de credit mult mai costisitoare.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a impus sancțiuni în privința modului în care băncile din România calculează ratele, cu accent pe faptul că în primii ani clienții plătesc în principal dobânda, iar suma creditului este acoperită într-o etapă ulterioară.

„Asta este modalitatea de calcul, este matematică pură. Nu văd cum ar putea fi îmbunătățită, practic, matematică” spune broker-ul de credite Doru Iliescu, potrivit observatornews.ro.

Care este diferența întru un credit cu rate egale și unul cu rate descrescătoare

Protecția Consumatorului a amendat 11 bănci pentru practici incorecte în calcularea ratelor pentru credite, acuzându-le de înșelăciune. Conform acuzațiilor, faptul că sunt plătite în primii ani de credit dobânzi preponderente ar fi rezultatul unei presupuse înțelegeri de tip cartel între bănci. Există și alte variante de calcul, însă băncile nu le prezintă clienților. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) solicită implementarea unui scadențar cu rate descrescătoare pentru toate creditele, în locul sistemului de rate egale.

Ambele variante de calcul pentru credite, cu rate egale sau cu rate descrescătoare, prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. În cazul creditelor cu rate egale, suma lunară de plată rămâne constantă pe întreaga perioadă a împrumutului. Dobânzile scad în timp, iar partea de principal crește treptat. În schimb, în cazul ratelor descrescătoare, suma de plată pentru dobândă scade, în timp ce suma de plată pentru principal rămâne constantă. Este important de menționat că prima rată în cazul ratelor descrescătoare este cu aproximativ 20% mai mare decât cea în cazul ratelor egale.

Specialiștii afirmă că băncile nu promovează prea mult creditele cu rate descrescătoare deoarece acestea nu sunt avantajoase pentru ele din punct de vedere financiar. De asemenea, mulți clienți semnează fără a fi informați în mod corespunzător cu privire la opțiunile disponibile și implicațiile acestora.

Urmăriți Impact.ro și pe