Dezvăluirea cu care Laura Codruța Kovesi îl dă de gol pe Klaus Iohannis. „Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate”

Mihnea Tălău 20.10.2022, 12:24
Dezvăluirea cu care Laura Codruța Kovesi îl dă de gol pe Klaus Iohannis. „Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate”

Procurorul-șef al Parchetului European Laura Codruța Kovesi a rupt tăcerea afirmând că președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia de la șefia DNA, în vara lui 2018, înainte de a semna decretul de revocare din funcție, obligat printr-o decizie a Curții Constituționale. Ea a spus că  a refuzat să demisioneze.

Kovesi l-a demascat pe Iohannis

”Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii”, a explicat la g4media.ro Kovesi refuzul de a demisiona, precizând că nu avea motive să plece din funcție.

Fosta șefă a DNA a afirmat că ”a fost o discuție între noi. N-am considerat că trebuie să fac public acest lucru”.

Ea a mai spus că aștepta la finalul mandatului ca cineva să-i mulțumească pentru ce a făcut, nu să-i ceară demisia, iar instituția pe care a reprezentat-o „rămâne o instituție care va fi în sufletul meu”.

Cine e propunerea PNL pentru a-l inlocui pe Klaus Iohannis la Cotroceni

Kovesi s-a aflat, marți și miercuri, într-o misiune în România, unde s-a întâlnit cu mai mulți miniștri ai guvenrului Ciucă și cu reprezentanți ai Parchetului General.

”Nu zic că am fost perfecți, nu zic că dosarele au fost perfecte”

Ea a mai spus că DNA a fost lăsată singură de toate celelalte autorități ale statului, iar instituția a fost sprijinită doar de opinia publică.

„Detașată nu pot să fiu, am lucrat 5 ani acolo. Au fost 5 ani foarte grei și cu colegi care și-au asumat foarte multe riscuri. Vă amintiți că o perioadă lungă de timp toți am fost hărțuiți, umiliți, atacați, făcuți în toate felurile, doar pentru că am îndrăznit să ne facem treaba. Eu nu zic că am fost perfecți, nu zic că am fost perfecți, nu zic că dosarele au fost perfecte.

Poate au fost colegi care au făcut greșeli, poate că au fost dos dosare în care n-a fost sută la sută perfecțiunea, dar ne-am străduit, am încercat să arătăm că legea este egală pentru toată lumea. Am avut curaj, ne-am asumat ceea ce avem de făcut. Deci, pentru mine, DNA rămâne o instituție care va fi în sufletul meu și nu pot să fiu detașată. Și sunt aceeași oameni în DNA acum. Dacă ar fi să comentez, aș spune: nu-i lăsați singuri. Deci, o perioadă lungă de timp, cel puțin până a început Parchetul European să lucreze, ei au fost lăsați singuri”, a dezvăluit Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a fost revocată de la șefia DNA pe 9 iulie 2018. Decizia, la vremea respectivă, nu a fost anunțată de Klaus Iohannis ci de purtătorul de cuvânt al președintelui.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...