Prima declarație a lui Kovesi, după ce a câștigat bătălia cu statul român. Victorie pentru fostul procuror șef al DNA

Raluca Juncu / 05.05.2020, 15:08
Prima declarație a lui Kovesi, după ce a câștigat bătălia cu statul român. Victorie pentru fostul procuror șef al DNA

Laura Codruța Kovesi, actualul procuror-șef al Parchetului European a marcat o victorie importană astăzi, la doi ani după revocarea din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Laura Codruta Kovesi a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român

Laura Codruța Koveși, fostul șef al DNA a câștigat marți procesul la CEDO împotriva statului român, cel în care acuza că a fost revocată din funcția de procuror șef al DNA pe nedrept. Instituția europeană a stabilit, în unanimitate, că a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra.

Laura Codruta Kovesi, după rostirea discursului de revocare, din 9 iulie 2018. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Laura Codruta Kovesi, după rostirea discursului de revocare, din 9 iulie 2018. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

La sfârșitul anului 2018, Kovesi a intentat o acțiune la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) prin care contesta modul în care a fost revocată de la șefia DNA, de către ministrul Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader. Mai mult procuror-șef al Parchetului European a justificat acest lucru prin faptul că nu i-a fost respectat dreptul la libera exprimare și liberul acces la justiție. Ulterior, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a acesteia din funcție, la presiunile pe care le-a realizat Curtea Consitituțională (CCR).

Reprezentanții CEDO transmis că această îndepărtare din funcție a Laurei Codruța Kovesi a avut consecințe asupra celorlalți procurori și judecători care au participat la dezbaterile publice privind reformele legislative, pentru că a contribuit la menținerea independenței judiciare, potrivit G4Media.

Primele declarații făcute de Kovesi, după câștigarea procesului de la CEDO

Această decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) clarifică, în primul rând, o chestiune de principiu legată de independența procurorilor și, implicit, a sistemului judiciar, dar mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește.
Decizia Curții Constituționale a României cu privire la revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a atribuit o putere discreționară ministrului justiției de a revoca un procuror cu funcție de conducere, fiind anulată în acest fel orice protecție a magistraților contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de altă parte, a înlăturat posibilitatea atacării efective a unei decizii de revocare, deși aceasta afectează un drept fundamental al persoanei.

Atunci când am introdus acțiunea la CEDO am declarat că
Prin hotărârea sa, CEDO a stabilit că existat o încălcare a dreptului la un proces echitabil, deoarece decizia Curții Constituționale a limitat posibilitatea de a ataca decizia de revocare în fața unei instanțe de judecată, chiar dacă aceasta a afectat dreptul meu la viață profesională.

Persoanele nu ar trebui să fie subiect al deciziilor Curților Constituționale, ci doar principiile. Ceea ce stabilește CEDO este că persoanele trebuie să aibă întotdeauna dreptul și posibilitatea reală de a ataca o decizie de revocare în fața unei instanțe de judecată”, spus Laura Codruta Kovesi, pentru Biziday.

În toamna anului trecut, Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, a fost numită procuror-șef al Parchetului European. Activitățile sale notabile de combatere a corupției și criminalității în spațiul românesc și nu numai au primit o recunoaștere corespunzătoare.

În calitatea sa de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi va avea un mandat de şapte ani, perioadă în care va construi structuri operaționale și administrative în cadrul EPPO și va stabili relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale. Fosta șefă a DNA va stabili, de asemenea, relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale.

Decizia integrală a CEDO, poate fi consultată aici. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI