Detaliul financiar făcut public după funeraliile reginei. Suma este cu adevărat uriașă

Andra Daoud 20.09.2022, 10:42
Detaliul financiar făcut public după funeraliile reginei. Suma este cu adevărat uriașă

Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată luni, 19 septembrie, în cadrul unei ceremonii solemne, pe care britanicii au pregătit-o în detaliu timp de zeci de ani. Cel mai longeviv monarh din istoria Regatului Unit a fost condus pe ultimul drum de membrii familiei regale, șefi de stat și de guverne, dar la ceremonie au fost martori și sute de mii de supuși. Costurile pentru organizarea evenimentului au fost unele pe măsură.

Cât au costat funeraliile reginei Elisabeta a II-a

Marea Britanie a organizat luni funeraliile pentru regina Elisabeta a II-a, iar evenimentul a fost urmărit în direct de milioane de oameni din toate colțurile lumii. Sunt primele funeralii de stat, după 57 de ani, de la cele organizate pentru premierul Winston Churchill. La 11 zile de când a murit, regina Elisabeta a II-a a fost condusă pe ultimul drum de membrii familiei regale, dar și de oameni importanți din structurile de putere ale lumii.

Aproximativ 500 de șefi de stat și de guvern, oficiali europeni și capete încoronate au participat la înmormântare, iar pentru forțele de ordine britanice a fost o adevărată provocare să asigure protecția pe parcursul funeraliilor și să se asigure că sunt respectate protocoalele de securitate pentru fiecare șef de stat în parte. Nici din punct de vedere economic nu a fost ușor, iar un ofițer care s-a ocupat de securitatea regală a estimat că doar serviciile de protecție ar fi costat în jur de 7,5 milioane de lire sterline.

„Aceasta este cea mai mare operațiune de poliție pe care poliția din Regatul Unit a întreprins-o vreodată. Când te uiți la celelalte evenimente, au fost mari – nunta Prințului și Prințesei de Wales din 2011 a fost cea mai mare – dar nu le poți compara cu acesta”, a spus ofițerul.

Detaliul financiar facut public dupa funeraliile reginei. Suma este cu adevarat uriasa
Funeraliile reginei au presupus o desfasurare de forte fara precedent

Funeraliile suveranei, cele mai scumpe din istoria regatului

Marea Britanie și-a omagiat suverana organizând un eveniment fără precedent. Tradițiile vechi de sute de ani s-au întâlnit cu elemente de noutate, iar întregul eveniment a fost menit să omagieze serviciul public de peste 70 de ani al Majestății Sale. Pe lângă asigurarea protecției personalităților prezente la funeralii, administrația britanică s-a străduit ca și cetățenii să aibă acces la eveniment.

Miile de oameni adunați pe străzile Londrei au putut urmări ceremonia live, pe ecrane uriașe amplasate din loc în loc. Cei mai norocoși au prins loc chiar la catedrala Westminster, unde trupul reginei a stat în ultimele patru zile. De altfel, suverana a ales, încă din timpul vieții, ca mare parte din ceremonie să se desfășoare la Westminster, fiind cea mai mare catedrală din Londra și putând să găzduiască atât de mulți oameni. Tot acolo au avut loc nunta reginei cu prințul Philip și încoronarea ei, în anul 1952.

Prin comparație cu costurile funeraliilor reginei Elisabeta a II-a, înmormântarea prințesei Diana, din 1997, a costat între 3 și 5 milioane de lire sterline, iar funeraliile reginei-mamă, de acum 20 de ani, au costat 5 milioane de lire. Prințul Philip, pe de altă parte, care a decedat anul trecut, a avut parte de o înmormântare restrânsă, din pricina restricțiilor impuse de pandemie.

Urmăriți Impact.ro și pe