Detaliul care i-ar putea reda libertatea Elenei Udrea. Decizia a fost deja aplicată unui om de afaceri

Andra Daoud 18.07.2022, 16:13
Detaliul care i-ar putea reda libertatea Elenei Udrea. Decizia a fost deja aplicată unui om de afaceri

Vești bune pentru Elena Udrea și nu numai. Ea, dar și alte persoane care au probleme cu legea ar putea scăpa de condamnări, grație unei decizii a Curții Constituționale. În momentul în care Instanța Supremă va pune în aplicare decizia cu privire la prescripție, Elena Udrea, Sorin Blejnar sau Ioana Băsescu ar putea scăpa de condamnări.

Decizia datorită căreia Elena Udrea ar putea scăpa de condamnare

O decizie a CCR, cu privire la prescripție, ar putea să îi scape de condamnări pe mulți dintre cei care au probleme cu legea, inclusiv persoane publice. Decizia s-a aplicat deja în cazul unui om de afaceri din Iași, care a fost eliberat în baza ei. Ioan Zapodeanu este cel pentru care Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să pună în aplicare decizia CCR cu privire la prescripție. Aceasta se referă la termenul maxim în care poate fi trasă la răspundere o persoană care a încălcat legea.

Avocații omului de afaceri au depus contestația în anulare în cursul lunii decembrie a anului 2021. Afaceristul fusese condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu și spălare de bani. Avocatul a motivat că acuzațiile aduse clientului său erau prescrise în baza deciziei Curții Constituționale, din anul 2018. Omul de afaceri fusese acuzat că ar fi beneficiat de retrocedări ilegale, în valoare de peste 1,5 milioane de euro.

Odată aplicată decizia, ea poate fi invocată și de avocații altor inculpați. Decizia CCR stabilește că termenul de prescripție a infracțiunilor este cel general, în lipsa unor alte prevederi. Decizia s-ar putea aplica și în cazul Elenei Udrea, al Ioanei Băsescu sau al lui Sorin Blejnar.

Detaliul care i-ar putea reda libertatea Elenei Udrea. Decizia a fost deja aplicata unui om de afaceri
Elena Udrea are de ispasit o pedeapsa de sase ani

Când ar putea fi eliberată Elena Udrea

Elena Udrea are de ispășit, în prezent, o pedeaspă de șase ani de închisoare, cu executare. Instanța Supremă a dat verdictul în dosarul Gala Bute în luna aprilie, iar fosta politiciană plecase, cu câteva zile înainte, din țară. Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, în timp ce încerca să treacă granița în Grecia.

După ce a petrecut săptămâni bune în arestul poliției din Bulgaria, Elena Udrea a fost extrădată și a ajuns, la jumătatea lunii iunie, în penitenciarul de femei de la Târgșor. Potrivit avocatului Adrian Cuculis, Elena Udrea ar putea fi eliberată după ce ispășește două treimi din pedeapsă, adică după ce ar petrece în spatele gratiilor patru ani.

„În ipoteza în care vorbim de 6 ani de închisoare cu executare, ea va executa două treimi din pedeapsă, deci undeva să spunem că la 4 ani ar putea să iasă condiționat, sau chiar mai puțin de atât, pentru că mai sunt și zilele câștigate cu munca.

După 4 ani ar putea să aplice pentru eliberare condiționată. La eliberarea condiționată se ține cont de toate activitățile de acolo.(…) În principal, la 4 ani de zile ar trebui să poată opta pentru eliberarea condiționată”, a precizat avocatul Adrian Cuculis, potrivit Wowbiz.

Urmăriți Impact.ro și pe