Detaliul care a făcut diferența la cutremurele din Turcia. De ce au căzut atât de multe clădiri, România e superioară în acest caz

Ana Anitoiu 10.02.2023, 14:55
Detaliul care a făcut diferența la cutremurele din Turcia. De ce au căzut atât de multe clădiri, România e superioară în acest caz

Un detaliu a făcut diferența la cutremurele din Turcia. Un inginer constructor specializat în analiza şi structura clădirilor cu risc seismic a explicat de ce au căzut atât de multe clădiri în această țară, precizând că România este superioară din acest punct de vedere.

Motivul pentru care au căzut atât de multe clădiri după cutremurele din Turcia

Inginerul constructor Matei Sumbasacu, reprezentant al Asociaţiei Re:Rise, susţine că România este superioară Turciei în ceea ce privește calitatea construcțiilor, precizând că acest domeniu este cel mai corupt din lume.

Specialistul a explicat că sistemele de asigurare a calităţii, oricât de bine ar fi puse la punct, au scăpări mai mici sau mai mari, pentru că proiectele din construcţii sunt foarte complexe. Acestea implică foarte multe activităţi și foarte multe persoane care lucrează nu doar pe şantier, ci la concepţia unei clădiri.

„Făcând o comparaţie România – Turcia, aş îndrăzni să spun că totuşi în România situaţia este superioară din punct de vedere al asigurării calităţii. Turcia este cumva renumită pentru nivelul de corupţie din construcţii, un nivel care s-a văzut în primul rând la cutremurul din 1999,

s-a văzut şi la cutremurul din aceste zile şi la fiecare cutremur iese la suprafaţă acest fenomen al corupţiei în domeniul construcţiilor şi iată şi în domeniul construcţiilor corupţia ucide”, a explicat Matei Sumbasacu.

Teoria pe care s-a bazat cercetătorul care a prezis cutremurul din Turcia. Ce a observat bărbatul cu trei zile înainte de catastrofă
Cutremur dupa cutremur, in Turcia si Siria. Foto: Twitter

Specialistul, despre o greșeală ce poate avea consecințe grave

De asemenea, specialistul a explicat că orice suprasarcină sau masă suplimentară adăugată unei clădiri va avea efect la următorul cutremur, consecințele acestei greșeli putând fi grave.

„Fiecare clădire are un sistem structural care este dimensionat pentru încărcările pe care clădirea le va avea. Principala încărcare este cea gravitaţională, evident, deci greutatea clădirii. Dacă mărim pur şi simplu aşa pe şantier înălţimea clădirii, evident vom vorbi de un sistem structural subdimensionat.

Încărcarea suplimentară din cele două etaje egale este de obicei luată în calculul structurii, problema este una mai degrabă de urbanism decât de calcul structural.”, a spus inginerul.

Specialistul a precizat că seismele sunt fenomene inerţiale, iar efectul pe care acestea îl au asupra clădirilor depinde de masa imobilelor şi de încărcările ce există în acestea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...