Două cutremure puternice au lovit luni, 6 februarie, Turcia. Primul seism a avut o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter și s-a produs la ora 4:17 dimineață, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a țării. În schimb, cel de-al doilea cutremur a avut o magnitudine de 7,5 grade și a avut loc la ora 13:25. Acesta s-a produs la o distanță de aproximativ 100 de kilometri de epicentrul primului. Ce influență au cele două seisme din Turcia asupra țării noastre? Institutul pentru Fizica Pământului vine cu precizări îngrijorătoare!
Cum este afectată România de cele două cutremure din Turcia?
Luni, 6 februarie, a fost o zi neagră pentru Turcia și Siria, care au raportat mai mult de 5.000 decese în urma celor două cutremure devastatoare.
La scurt timp, însă, s-a mișcat pământul și în Vrancea. Aparatele Institutului pentru Fizica Pământului au înregistrat nu mai puțin de cinci seisme în România, ce-i drept cu magnitudini mici.
Totuși, mulți se întreabă dacă nu cumva cele două seisme din Turcia au vreo oarecare influență asupra României. Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurele din Turcia au ajuns și pe meleagurile noastre.
De asemenea, ele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, în Siria, dar şi în Liban şi Cipru și au fost urmate de 145 de replici, trei dintre ele cu magnitudini mai mari de 6,0.
„Cutremurul cu magnitudine 7,8 s-a produs în urma unei falieri de tip alunecare pe direcţie, la adâncime superficială. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată nord-est – sud-vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată sud-est – nord -vest, cu deplasare dextră. Falia Est Anatoliană presupune deplasarea spre vest a Turciei ȋn Marea Egee, în timp ce zona faliei transformante a Mării Moarte presupune deplasarea spre nord a plăcii Arabice în raport cu plăcile Africană și Eurasiatică.
Falia nord-anatoliană care traversează Turcia de la est la vest ar putea influența mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează înspre sud (pe care au avut loc cutremurele recente) este mai puțin probabil să influențeze seismicitatea din țara noastră.”, au scris reprezentanții Institutului pe pagina de Facebook.
Harta. Sursa foto: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului
„Mecanismul cutremurului cu magnitudine 7,5 este de tip alunecare pe direcție”
În cadrul aceleiași postări, reprezentanții Institutului au venit cu detalii și despre cel de-al doilea seism care a zguduit Turcia. Potrivit acestora, mecanismul cutremurului cu magnitudine 7,5 este de tip alunecare pe direcție.
Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată est – vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată nord – sud, cu deplasare dextră, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Localizarea preliminară a cutremurului de magnitudine 7,5 îl plasează în vecinătatea unei triple joncțiuni între plăcile tectonice Anatolia, Arabia și Africa, mai spun experții în Fizica Pământului pe pagina de Facebook a Institutului.
Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...