Detaliul care a atras atenția asupra lui Vladimir Putin, în timpul discursului său. Ce făcea în timp ce vorbea

Mihnea Tălău 21.02.2023, 15:20
Detaliul care a atras atenția asupra lui Vladimir Putin, în timpul discursului său. Ce făcea în timp ce vorbea

Președintele Vladimir Putin a transmis marți un avertisment nuclear Occidentului în legătură cu Ucraina, suspendând un tratat bilateral de control al armelor nucleare, anunțând că noi sisteme strategice au fost puse în misiune de luptă și avertizând că Moscova ar putea relua testele nucleare.

Putin agită armamentul nuclear

Vorbind la aproape un an de când a ordonat o invazie care a declanșat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la apusul Războiului Rece, Putin a declarat că Rusia își va atinge obiectivele de război și a acuzat Occidentul că încearcă să distrugă Rusia.

„Elitele din Occident nu își ascund scopul. Dar, de asemenea, nu pot să nu realizeze că este imposibil să învingă Rusia pe câmpul de luptă”, a declarat un Putin sfidător în fața elitei politice și militare a țării sale.

Avertizând Statele Unite că alimentează războiul într-un conflict global, Putin a declarat că Rusia suspendă participarea la Noul Tratat START, ultimul tratat major de control al armelor dintre Moscova și Washington, transmite Reuters.

Acesta limitează numărul de focoase nucleare pe care cele două mari puteri nucleare ale lumii le pot desfășura și urmează să expire în 2026.

„Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la Tratatul de reducere a armelor strategice”, a declarat Putin.

Liderul rus a spus, fără a cita dovezi, că unele persoane de la Washington se gândesc la reluarea testelor nucleare. Ministerul rus al Apărării și corporația nucleară din Rusia ar trebui, prin urmare, să fie gata să testeze armele nucleare rusești dacă va fi necesar, a spus el.

„Bineînțeles, nu vom face acest lucru primii. Dar dacă Statele Unite efectuează teste, atunci o vom face noi. Nimeni nu ar trebui să aibă iluzii periculoase că paritatea strategică globală poate fi distrusă.

În urmă cu o săptămână, am semnat un decret privind punerea în serviciu de luptă a noilor sisteme strategice terestre. Își vor băga și ei nasul acolo, sau ce?”, a declarat Putin.

Nu a fost imediat clar ce sisteme terestre au fost puse la datorie de luptă. Putin a declarat că Ucraina a încercat să lovească o instalație din adâncul Rusiei, unde se află unele dintre bombardierele sale nucleare, o referire la baza aeriană Engels.

Rusia și Statele Unite au vaste arsenale de arme nucleare rămase de la Războiul Rece și rămân, de departe, cele mai mari puteri nucleare. Împreună, ele dețin 90% din focoasele nucleare din lume.

Comportamentul ciudat din timpul discursului

În timpul discursului, camerele de luat vederi au surprins un comportament ciudat al lui Putin. În tot timpul în care liderul rus a vorbit s-a ținut de pupitru, și  se mişca agitat de pe un picior pe altul, de parcă avea dureri îngrozitoare.

Acest comportament ciudat în timpul discursului de la Kremlin nu este pentru prima dată când a fost observat, camerele surprinzând aceleași agitații și în timpul unei întâlniri diplomatice din 16 mai, anul trecut, cu președintele tadjik Emomali Rahmon, când Vladimir Putin părea la fel de agitat și extrem de slăbit.

Zvonurile cu privire la starea sa de sănătate au tot circulat în ultimul an, cel puțin, iar foști apropiați ai lui Vladimir Putin confirmau, într-un fel sau altul situația, printre care și Boris Karpichkov, un fost agent KBG, acesta declarând Putin ar suferi de demență și că trece prin episoade repetate de paranoia, scrie Playtech.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...