Detalii neștiute despre Elena Ceaușescu. Ce purta în poșetă în momentul execuției

Alexandra Chivu 04.02.2020, 09:59
Detalii neștiute despre Elena Ceaușescu. Ce purta în poșetă în momentul execuției

Execuția soților Ceaușescu este și astăzi un abis în care te poți cufunda, deși au trecut 30 de ani de atunci. S-a întâmplat pe 25 decembrie 1989, la ora 14:50. Au urmat particularitățile activității medico-legale. Asupra Elenei Ceaușescu s-a găsit un obiect care demonstrează că oamenii, în situații deosebit de grele, apelează la un singur lucru.

Detalii despre Elena Ceaușescu. Ce purta în poșetă în ziua execuției

Șentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și, deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu, 14:50, în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă. Înaintea execuției, Elena a afirmat, fiind pusă în față cu executarea separată a fiecăruia și referindu-se la partenerul ei: „Împreună am luptat, să murim împreună”.

Au fost legați la mâini, lucru față de care au protestat vehement. În drum spre locul unde urmau să fie omorâți, Nicolae Ceaușescu a menționat: „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”, apoi a strigat: „Moarte trădătorilor!” și a intonat câteva versuri din Internaționala, un celebru cântec socialist. După executarea cuplului, pedeapsa cu moartea a fost abolită în țară.

”Acest aspect, necunoscut de mulți, deschide discuții”

Cadavrele celor doi au fost transportate cu elicopterul la Stadionul Ghencea, unde s-au rătăcit, fiind găsite a doua zi, și duse la morga Spitalului Militar Central. De acolo au fost transportate la Cimitirul Ghencea și înmormântate în taină. Între timp, s-au făcut și ”perchezițiile”. Fostul adjunct al Direcției de securitate și garda prezidențială a lui Nicolae Ceaușescu, Adrian Eugen Cristea, confirma în trecut prezența unei iconițe în poșeta Elenei Ceaușescu, chiar în ziua execuției.

https://www.youtube.com/watch?v=zILELsMy_B0

„Existența ei nu a fost și nu este vreun secret de stat sau militar. Dar acest aspect, necunoscut de cei mulți până la răspunsul dat, deschide discuții. (…) De ce să nu admitem că, angajându-se în desfășurarea unei politici atee și având o situație materială deosebită, rezultată tocmai din susținerea unui regim, a preferat, ca atâția alții, acceptarea unei duplicități. Se mai știre că orice om care ajunge în situații deosebit de grele lasă la o parte orice ideologie și, atunci, face apel la credința în care s-a născut”, a explicat Cristea.

Urmăriți Impact.ro și pe