Despăgubiri record după un accident: Ford trebuie să plătească 1,7 miliarde de dolari pentru un defect de fabricație

Bogdan Bârliga 22.08.2022, 15:40
Despăgubiri record după un accident: Ford trebuie să plătească 1,7 miliarde de dolari pentru un defect de fabricație

În cadrul unui proces desfășurat în Statele Unite juriul a decis să oblige Ford la plata unei sume record după un accident în care a fost implicat un autoturism farbicat de producătorul amercian.

Astfel de procese sunt destul de întâlnite în SUA, dar în acest caz suma este foarte mare și verdictul poate fi atacat la instanțele superioare.

Miliarde pentru un accident

Un vehicul Ford F-250 s-a răsturnat după ce a făcut o pană de cauciuc și plafonul modelului pick-up a cedat strivind persoanele aflate în această camionetă.

Urmașii celor decedați în accidentul din 2014  au decis să meargă în instanță și au acuzat Ford de un defect de proiectare al modelului, se arată într-un material publicat de reuters.com.

Avocații reclamanților au prezentat dovezi privind alte 80 de accidente similare și au susținut că plafonul nu a reușit să suporte greutatea pick-ului si din această cauză au murit și alte persoane.

Acest model de pick-up a depășit cifra de 5 milioane de unități fabricate și avocații reclamanților au susținut că au fost luate măsuri de întărire a plafonului mult prea târziu.

Suma record de 1,7 miliarde de dolari stabilită de juriu pentru despăgubiri a fost stabilită în raport cu resursele financiare ale producătorului auto.

Probleme și pentru Tesla

Un șofer de taxi din Paris a depus o plângere penală la începutul acestui an împotriva producătorului auto american după ce a fost implicat într-un accident soldat cu victime.

Taximetristul a declarat că autoturismul Tesla Model 3 pe care îl conducea a accelerat de la sine și că nu a putut acționa frânele.

În luna decembrie a anului trecut un taximetrist aflat la volanul unei mașini Tesla Model 3 a provocat un grav accident de circulație în Paris.

Autoturismul electric a ieșit de pe stradă, a trecut peste stâlpii de metal de protecție, peste câteva supoturi pentru biciclete și s-a oprit într-0 altă mașină după ce a lovit și mai mulți pietoni.

O persoană a decedat, alte trei au fost rănite grav și alți 17 oameni au suferit răni ușoare după ce au fost acroșați de mașină.

Șoferul de taxi susține că în acel moment autoturismul Tesla Model 3 a accelerat de la sine și că nu a putut să acționeze frânele.

Autoritățile franceze au declarat în zilele de după accident că Tesla a susținut că nu există nicio indicație imediată a unei defecțiuni tehnice.

Șoferul de taxi este cercetat oficial pentru omor din culpă, dar nu a fost acuzat. Acesta a fost testat după accident și s-a demonstrat că nu a consumat alcool sau alte substanțe.

Avocatul taximetristului a anunțat că a depus o plângere penală pentru că Tesla a „pus viețile altora în pericol” ;i urmează ca procurorii francezi să ofere un răspuns legat de această cerere.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...