EXCLUSIV

Despăgubiri de 10.000 de euro în procesul Victor Ponta vs Marian Vanghelie: „O să facem recurs în continuare. Poate nu știți ce am depus la dosar. Nu am nicio temere că nu câștig”

Gabriela del Pupo 11.10.2022, 17:18
Despăgubiri de 10.000 de euro în procesul Victor Ponta vs Marian Vanghelie: „O să facem recurs în continuare. Poate nu știți ce am depus la dosar. Nu am nicio temere că nu câștig”

Curtea de Apel București a decis astăzi ca Marian Vanghelie să-i plătească lui Victor Ponta 10.000 de euro despăgubiri pentru declarații făcute în urmă cu trei ani într-un studio de televiziune. Tribunalul Bucureşti stabilise ca fostul primar să achite 80.000 de euro, însă magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis apelul fostului primar şi au micşorat suma de şapte ori. Impact.ro a stat de vorbă cu Marian Vanghelie care spune că a adus probe la dosar și va face apel, având posibilitatea să demonstreze cu acte că declarațiile erau bazate pe fapte reale.

„Noi o să facem apel, o să facem recurs în continuare”

Printre probele depuse la dosar se află și un raport al Corpului de Control al primului ministru în care se arată că exista o presiune din partea Ministerului Agriculturii, către compania Murfatlar, exact în perioada în care Victor Ponta apela la aceeași companie pentru sponsorizarea unui raliu organizat de un club sportiv. De altfel fostul premier era pasionat de aceste manifestări sportive la care participa și ca pilot.

„Noi o să facem apel, o să facem recurs în continuare. Poate nu știți ce am depus la dosar, e-mailul de pe adresa domnului Ponta către cei de la Murfatlar pentru sponsorizarea respectivă. Și am depus un raport al Corpului de Control al primului ministru, în care se spune că Ministerul Agriculturii, condus la vremea aceea de socrul lui de Ilie Sârbu, a făcut un control la Murfatlar și au încercat, să spun elegant, să desființeze fabrica în vederea preluării de altcineva. Am și copii după ele.

Este interesant ce zice raportul Corpului de Control în legătură cu Ilie Sârbu și cu interesele domnului Ponta. Am mai depus și e-mailul domnului Ponta pentru sponsorizarea raliului.

Nu am nici o temere că nu câștig. Inițial el a câștigat pentru că eu nu m-am prezentat la termen pentru că nu am primit citația în Snagov, a fost trimisă în Dacia. Cred că judecătoarea s-o fi supărat că nu m-am prezentat, probabil a zis că e lipsă de respect și au vorbit doar ei.” a declarat Marian Vanghelie.

Judecătorii i-au dat dreptate lui Victor Ponta însă au redus considerabil suma pe care acesta urmează să o primească.

„Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că îl obligă pe pârâtul Vanghelie Marian Daniel să plătească reclamantului Ponta Victor Viorel suma de 10.000 euro cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în decizia CAB.

Vanghelie și Ponta au fost multă vreme colegi în PSD

 Victor Ponta: „Sper că voi încasa acei bani şi imediat îi voi dona”

Fostul premier a reacționat imediat după aflarea deciziei instanței, acesta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care își arată dezamăgirea față de decizia instanței. Ponta spune că banii ar fi urmat să fie donați unei organizații care ajută copiii orfani și că aceștia vor fi privați acum de 70.000 de euro, suma cu care a fost redus prejudiciul după decizia Curții de Apel București.

„10 la copii – 70 la Vanghelie. Să vă explic: am primit de la Tribunalul Bucureşti, în 2021, o decizie prin care Marian Vanghelie trebuia să plătească 80.000 euro despăgubiri pentru minciunile spuse despre mine. Am anunţat imediat că voi dona toţi banii primiţi către o fundaţie care îi ajută pe copiii fără părinţi. Dar Vanghelie a făcut apel şi judecătorul de la Curtea de Apel s-a înduioşat de ‘săracul’ fost primar şi a zis că 80.000 e prea mult, a redus la 10.000. Sper că voi încasa acei bani şi imediat îi voi dona, publicând actul prin care am transmis banii. Sincer, eu mă gândeam că mai tare le foloseau copiilor orfani (cum a decis judecătorul de la Tribunal) decât lui Marian Vanghelie. Dar, ce să facem? Respectăm deciziile”, a fost reacţia lui Victor Ponta.

Care au fost declarațiile care au dus la declanșarea procesului?

Victor Ponta l-a dat în judecată pe Marian Vanghelie după ce acesta din urmă a declarat într-o emisiune tv că, pe vremea când lucra la Guvern, Ponta ar fi luat bani de la oameni de afaceri. În aceeași serie de dezvăluiri fostul primar a mai vorbit de legăturile dintre instituții de forță ale statului, ANAF, SRI, și presiunea exerciată de aceștia asupra unor entități private în scopul obținerii de favoruri sau bani.

„În fapt, în data de 23 mai 2019, pârâtul (Marian Vanghelie – n.r.) a declarat într-un interviu acordat ştirilor Antena 3, că „Victor Ponta – în fosta calitate a lui de prim-ministru – le lua bani oamenilor de afaceri”, declaraţii ce au fost preluate în conţinutul a două articole de capital.ro cu titlul „Dezvăluiri şocante despre Victor Ponta: Le lua banii!”, precum şi de cotidianul.ro cu titlul: „Spaga de milioane de euro în sediul SRI”. Aceste afirmaţii sunt neadevărate şi tendenţioase şi sunt de natură a aduce grave prejudicii subsemnatului, în calitate de om politic (…) Toate afirmaţiile sunt cu trimitere directă la persoana reclamantului, iar menţionarea că ar deţine înscrisuri doveditoare în acest sens, face şi mai gravă fapta sa. (…) Nu se poate considera că pârâtul a exprimat un simplu punct de vedere cu privire la o anumită situaţie, ci a „informat” public fapte de corupţie ce ar fi fost săvârşite de reclamantului în timpul mandatului său în funcţia de prim-ministru”, notau avocații lui Victor Ponta în acțiunea depusă în instanță, potrivit ziare.com.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...