Descoperirea făcută despre pensionarii din România. Ce au arătat studiile, e valabil pentru mai mult de jumătate dintre ei

Iancu Andreea, Ana Chivu 30.07.2021, 09:09
Descoperirea făcută despre pensionarii din România. Ce au arătat studiile, e valabil pentru mai mult de jumătate dintre ei

Pensionarii din România reprezintă o categorie socială greu încercată în ultimii ani. Cu autorități care încearcă să stabilească un sistem echitabil pentru toți beneficiarii săi, oamenii ieșiți din sistemul de muncă se confruntă cu probleme mari la capitolul financiar. Iar studiile recente au dezvăluit descoperirea făcută despre pensionarii din România, cifrele anunțate de specialiști fiind valabile pentru mai mult de jumătate dintre ei.

Descoperirea făcută despre pensionarii din România. Care este situația pentru mai mult de jumătate dintre ei

Un studiu recent, realizat în luna iunie de către compania de cercetare Novel, la inițiativa Provident Financial România, dezvăluie descoperirea făcută despre pensionarii din România. Cercetarea, realizată pe un eșantion de 1.204 persoane, cu vârste de peste 25 de ani, dintre care 426 de participanți de peste 65 de ani, arată ce se întâmplă cu mai mult de jumătate dintre vârstnicii români. Se pare că cinci din zece pensionari se simt excluși din punct de vedere financiar și social.

Lipsa banilor nu le aduce neplăceri doar în cazul desfășurării traiului zilnic, ci și în plan social. Pensionarii susțin că se simt adesea marginalizați din pricina lipsei unor venituri suficiente, însă și absența prietenilor și prezența problemelor de sănătate contribuie la excluderea lor din societate. De asemenea, cei care se simt dați la o parte din motive financiare sunt nemulțumiți de viața lor.

Descoperirea făcută despre pensionarii din România
Pensionarii români resimt lipsa banilor în mediul social

Șase din zece români se simt excluși social

Pe de altă parte, indiferent despre ce categorie de vârstă vorbim, persoanele fără loc de muncă resimt excluziunea mult mai acut. Oamenii recunosc să nu au la cine să apeleze pentru sprijin emoțional și nici nu au parte de ajutor sau îngrijire temporară în caz de nevoie, ceea ce îi determină să se simtă cu atât mai mult excluși. Totodată, lipsa unui loc de muncă îi determină pe șase din zece români care nu desfășoară o activitate profesională să se simtă excluși social.

Pensionarii, dar și românii din mediul rural, resimt această excludere socială din lipsa suportului financiar. Totodată,  32% dintre pensionari, dublu față de persoanele cu loc de muncă, nu utilizează niciun fel de produs financiar, precum card și cont bancar, credite, asigurări sau produse de economisire.

Anul trecut ne-a forțat să ne testăm limitele și capacitatea de adaptare, iar schimbările din societate s-au petrecut într-un ritm alert. După aproape un an și jumătate de pandemie, am vrut să vedem care sunt efectele percepute de cei mai vulnerabili membri ai societății, dar și să înțelegem cum am putea să îi ajutăm. Datele din studiu reconfirmă nevoia de a dezvolta inițiative prin care să susținem incluziunea financiară și socială, mai ales în rândul celor cu acces redus la infrastructură financiară, digitală sau de transport, a declarat Florin Bâlcan, director general Provident Financial România, potrivit economica.net.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...