Descoperire veche de de 4,5 miliarde de ani pe balconul unui italian. Este un eveniment rar și un obiect „necontaminat”

Beatrice Dumitru 20.02.2023, 16:50
Descoperire veche de de 4,5 miliarde de ani pe balconul unui italian. Este un eveniment rar și un obiect „necontaminat”

Un obiect vechi de 4,5 miliarde de ani a fost descoperit pe un balcon din orașul Matera, Italia, iar acum urmează să fie analizat. Este un eveniment rar, cu o dublă semnificație istorică și un obiect „necontaminat”. Povestea a început în seara zilei de 14 februarie, de Valentine’s Day, în jurul orei 19, ora locală.

Cum a ajuns un meteorit pe blaconul unui italian

În seara zilei de 14 februarie, în jurul orei 19, ora locală, o minge de foc strălucitoare de magnitudine absolută -10 a apărut pe cer deasupra regiunilor Puglia și Basilicata. Este vorba despre un fragment de 500 de grame dintr-un bolovan căzut din spațiu, la fel de vechi ca Sistemul Solar (4,5 miliarde de ani), care s-a prăbușit cu o viteză de 300 de km pe oră pe un balcon din oraşul italian Matera.

Meteoritul „San Valentino”, numit astfel deoarece a fost văzut pe cerului italian de Valentine’s Day, reprezintă un eveniment rar și o oportunitate prețioasă de a studia secretele universului. El este „necontaminat” pentru că nu a atins niciodată pământul și va fi analizat pentru a determina compoziția chimică, mineralogia și caracteristicile petrografice.

Descoperire veche de de 4,5 miliarde de ani pe balconul unui italian. Este un eveniment rar și un obiect „necontaminat”
Un meteorit a căzut pe un balcon din oraşul italian Matera. Sursa foto: La Stampa

Ce au descoperit oamenii de știință

Evenimentul are o dublă semnificație istorică și nu numai pentru faptul că un meteorit ajunge, practic, în casa cuiva, ci și că dinamica căderii a fost atent monitorizată datorită proiectului Prisma (Prima Rețea Italiană pentru Supravegherea Sistematică a Meteorilor și a Atmosphere), promovat de Institutul Național de Astrofizică (INAF), notează publicația italiană La Stampa.

Povestea a început pe 14 februarie, în jurul orei 19, ora locală, iar mingea de foc, numită informal „Minge de foc San Valentino”, a fost filmată de trei camere ale rețelei Prisma: Castellana Grotte, Tricase și Vasto. Camera de la Castellana Grotte a avut cea mai bună vedere asupra bolidului pe care l-a imortalizat în timp ce traversa cerul ca o sferă de lumină din ce în ce mai strălucitoare. Mingea de foc a fost văzută și de Croația și Slovenia.

Echipa Prisma a trasat traiectoria urmată de bolid în atmosferă: acesta a început să strălucească la o altitudine de aproximativ 90 km și a urmat o traiectorie descendentă înclinată cu aproximativ 60 de grade față de sol care se deplasează cu o viteză inițială de 16-17 km/s din Bari spre Matera. Aceasta este o viteză tipică pentru un obiect de origine asteroidală așa cum este confirmată de orbita heliocentrică.

Meteoritul, cu o masă aproximativă de peste 70 de grame, a căzut pe verticală la pământ cu o viteză de aproximativ 300 km/h, a ciobit o țiglă a balconului care înconjoară perimetrul casei şi în momentul impactului s-a fost fragmentat în zeci de bucăți.

Specialiștii au descoperit, după analizarea bucăților din meteorit,  că aceștia au trecut aproape neschimbați prin cei aproximativ 4,5 miliarde de ani de la formarea Sistemului nostru Solar și găsirea unuia ca cel de la Matera îi ajută foarte mult pe oamenii de știință să reconstituie etapele care au dus la formarea planetelor, inclusiv a Pământului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...