Descoperire uluitoare pe teritoriul României. Ce demonstrează obiectul vechi de 3000 de ani

Mihai Roșoiu 13.10.2020, 12:54
Descoperire uluitoare pe teritoriul României. Ce demonstrează obiectul vechi de 3000 de ani

O descoperire uluitoare s-a făcut în România. O echipă de arheologi a scos la iveală un obiect cu o vârstă impresionantă. Specialiștii susțin că respectivul corp solid are o vechime de 3000 de ani. „Comoara” arheologică a fost descoperită pe șantierul de lângă Piața 100 din Oradea. În zona respectivă exista un șantier pentru construirea unei bretele rutiere de legătură.

Descoperirea uluitoare datează din epoca bronzului

Florin Sfrengeu conducea o echipă de cercetare aflată în apropierea zonei unde se efectuau lucrările. Escavările au scos la iveală o urnă funerară în care se mai aflau încă cenușă umană. De altfel, acest detaliu i-a crescut importanța descoperirii arheologice, lucru confirmat și de specialiști:

Descoperirea este importantă, deoarece arată locuirea permanentă a oraşului Oradea din cele mai vechi timpuri şi până în epoca medievală.”, a declarat Sfrengeu pentru presa locală.

Arheologii au avut de scos la iveală mai multe obiecte de o importanță majoră. Bănuiala acestora este că este vorba despre o groapă funerară de incinerație, stratu vizibil de cenușă fiind un indiciu în acest sens. În lumea arheologică, astfel de descoperiri sunt destul de rare, iar acest lucru crește valoare obiectului istoric.

Descoperire uluitoare pe teritoriul României
Descoperire uluitoare pe teritoriul României

În urma cercetărilor, profesorul Florin Sfrengeu a realizat că avem de-a face cu un corp ce are o vechime uluitoare. Cu aproape 3000 de ani în urmă, în această parte a României, exista, se pare o civilizație activă.

Descoperiri importante în apropiere de Oradea

Descoperirea uluitoare făcută pe teritoriul României nu este singura de acest gen. Zona Oradea pare a fi un izvor nesecat pentru arheologii autohtoni. Cercetătorii au mai scos la suprafață multe obiecte cu o importanță istorică majoră.

În 2019, lucrările de extindere şi modernizare a străzii Balogh Istvan din cartierul Ioşia, Oradea, au scos la iveală urmele unei aşezări, precum şi numeroase piese ceramice şi obiecte casnice specifice epocii timpurii a fierului.

Unele aparțin civilizaţiei geto-dace. Echipa de arheologi a descoperit, de asemenea, numeroase obiecte ceramice din epoca bronzului, dar şi mai vechi, din neolitic.

Vase de ceramică, oseminte, fundațiile unor clădiri vechi și chiar o fântână. Sunt obiectele descoperite de arheologi în urma săpăturilor efectuate în Piața Unirii.

În 2007, opt arheologi din Oradea și Cluj Napoca, împreună cu o echipă de muncitori, au descoperit o parte din zidul construcției în jurul căreia s-ar fi format orașul din Vestul României. Vorbim despre o capelă, despre care se crede că ar fi adăpostit osemintele Sfântului Ladislau, întemeietorul a ceea ce noi cunoașteam astăzi drept orașul Oradea.

Urmăriți Impact.ro și pe