România este cu siguranță una dintre cele mai bogate și frumoase țări atunci când vine vorba de monumente istorice și natură. Pe teritoriul nostru s-au găsit numeroase obiecte din aur și din argint, care aparțin de pe vremea celor mai cunoscuți domnitori. De asemenea, pe aici au trecut și numeroase popoare, iar în prezent încă se mai găsesc obiecte care au intrat în istorie.
Unele comori găsite pe teritoriul României au o valoarea inestimabilă, acestea fiind găsite în mare parte de oameni de rând sau specialiști. Potrivit adevarul.ro, în anul 1951, un cioban din Stremt, județul Alba, a făcut o descoperire miraculoasă. Aflat la vârsta de 15 ani, Ioan Stoica a dat peste o comoară care i-a schimbat viața. Acesta cobora cu oile spre sat, iar la un moment dat a văzut un obiect strălucitor în râpă. După ce s-a uitat mai atent, a văzut că acolo se află de fapt un vas plin cu bani.
În total băiatul a găsit 216 de monede române din argint, iar locul în care a făcut descoperirea se afla în munți, pe versantul de est al Măgurii Geomalului. Bucuros că găsit o astfel de comoară, Ioan Stoica a decis să oprească o parte din monede, iar pe restul să le împartă cu cei din sat. După ce angajații muzeului din Alba Iulia au aflat vestea, l-au căutat pe băiat și au reușit să recupereze în totalitate tezaurul.
Potrivit specialiștilor, comoara pare să fie foarte valoroasă și a fost un miracol că a fost găsită. Acești susțin că tezaurul de la Geomal a fost ascuns încă din timpul împăratului Gordian III. Acesta cuprinde 216 monede și au prins vremea de domnie a peste 12 împărați români, având în vedere că a stat îngropat în pământ mai bine de 1700 de ani. Comoara cântărește în total 684,83 de grame, iar greutatea medie a unei astfel de monede este de 3,17 grame.
Monedele pare că s-au conservat foarte bine în pământ, iar acum tezaurul de la Geomal face parte din Muzeul Unirii din Alba Iulia, acolo unde se află multe alte tezaure descoperite în zona comunei Stremt.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]