Descoperire șocantă despre carnea din supermarket. 100 de produse conțin superbacterii mortale

Ana-Maria Tudor 02.05.2023, 12:18
Descoperire șocantă despre carnea din supermarket. 100 de produse conțin superbacterii mortale

O descoperire alarmantă a fost făcută de cercetători, aceștia au găsit E. coli rezistentă la mai multe medicamente în 40% din probele de carne luate din supermarket. Echipa de cercetători a analizat 100 de produse din carne, 25 din fiecare categorie pui, curcan, vită și porc, alese la întâmplare din supermarketurile din orașul Oviedo, Spania.

 

Bacteriile au fost descoperite pe carnea din supermarket

 

Peste 40% din produsele din carne analizate în supermarket-urile, din orașul Oviedo, Spania, conțineau tulpini de E. coli multi-rezistente la medicamente, conform unui nou studiu. Echipa de cercetători a analizat 100 de mostre de carne cumpărate la întâmplare din magazine. Procentajul de mostre pozitive pentru E. coli a fost de 68% pentru curcan, 56% pentru pui, 16% pentru carne de vită și 12% pentru carne de porc.

Bacteriile rezistente la mai multe medicamente se pot răspândi de la animale la oameni prin intermediul lanțului alimentar, dar din cauza presiunilor comerciale, a devenit dificil să se ia măsuri eficiente pentru a reduce riscul de infecție.

„Intervențiile de la fermă trebuie să fie o prioritate pentru a proteja consumatorul. De exemplu, implementarea metodelor de laborator de supraveghere, care să permită studiul suplimentar al bacteriilor cu risc ridicat (la animalele de fermă și la carne) și evoluția acestora datorită celor mai recente programe de restricție ale UE, privind utilizarea antibioticelor în medicina veterinară”, a spus dr. Azucena Mora Gutierrez de la Universitatea din Santiago de Compostela-Lugo, Lugo, Spania, potrivit click.ro

 

Studiu alarmant: jumătate din carnea din supermarket conține bacterii rezistente la antibiotice

La Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID 2023) de la Copenhaga, cercetătorii au prezentat un studiu alarmant care arată că aproape jumătate din carnea din supermarket analizată conținea bacteria E. coli rezistentă la multiple medicamente.

Infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare tot mai mare la nivel global, provocând aproximativ 700.000 de decese anual și se estimează că această cifră va crește la 10 milioane până în anul 2050, dacă nu se iau măsuri, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Dr. Mora Gutierrez a evidențiat necesitatea evaluării regulate a nivelurilor de bacterii rezistente la antibiotice din produsele din carne și a propus implementarea unor strategii la nivelul fermelor, printre care este regasită și vaccinarea animalelor care produc alimente. Aceste măsuri ar contribui la reducerea prezenței bacteriilor multi-rezistente și patogene în produsele alimentare, ceea ce ar diminua riscul de contaminare și consumul de carne infectată de către oameni.

Urmăriți Impact.ro și pe