Descoperire colosală făcută de un copil de 10 ani din Iași. A găsit o adevărată comoară

Elena Avramescu 19.05.2021, 16:06
Descoperire colosală făcută de un copil de 10 ani din Iași. A găsit o adevărată comoară

Descoperire colosală făcută de un copil de 10 ani din Iași. Un copil de 10 ani, împreună cu tatăl său, a făcut o descoperire uimitoare, în plin câmp, într-o localitate de lângă orașul Iași. Povestea a început în localitatea Brătuleni, comuna Miroslava, județul Iași, când Cezar Cioran și băiatul său, George, au găsit un mică avere.

Descoperire colosală făcută de un copil de 10 ani din Iași

Descoperirea s-a produs în localitatea Brătuleni, comuna Miroslava, județul Iași, iar inventarul arheologic spune că este vorba de nu mai puțin de 5 monede, 5 topoare din fier, un ac de păr, un cercel, un vârf de săgeată și fibule ce provin din perioada dacică și a Imperiului Roman.

Totul s-a întâmplat la finalul săptămânii trecute, pe un teren agricol din localitatea Brătuleni, comuna Miroslava, când cei doi au scos la iveală un mini-tezaur arheologic. Imediat după, artefactele au fost predate la Primăria Miroslava în maximum 72 de ore, fiindcă așa cum prevede legea, iar după aceea au fost duse de angajații Primăriei Miroslava la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC). În scurt timp urmează să intre în custodia Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași.

Eu nu vreau recompensă pentru această descoperire. Am făcut-o pentru a nu se pierde valori și informații, obiecte din trecut. Eu sunt fericit că alături de mine a participat și băiatul meu. Nu vreau nimic altceva decât să punem în valoare trecutul, a spus Cezar Cioran.

Descoperire colosala facuta de un copil de 10 ani din Iasi
Descoperire colosala facuta de un copil

Cezar Cioran este profesor în învățământul preuniversitar din Iași și un mare pasionat de istorie. Astfel că a făcut mai multe incursiuni, inclusiv cu detectorul de metale pe plaiuri moldave, ce au dus ulterior la descoperiri arheologice. Înafară de acestea, la finalul săptămânii trecute, alături de fiul său în vârstă de 10 ani, a avut parte de o surpriză așa cum nici nu se aștepta. Mai mult, Cezar Cioran este și un român implicat în zona asociațiilor care pun în valoare trecutul românilor, Istoria și memoria eroilor care au murit în Primul și Al Doilea Război Mondial.

Da, zilele trecute, alături de băiatul meu de 10 ani, George, am făcut această frumoasă și spectaculoasă descoperire arheologică. Noi am găsit un mini-tezaur, dacă am putea spune așa, în plin teren agricol aflat în localitatea Brătuleni din comuna Miroslava. George a fost fascinat și plăcut impresionat de ceea ce am găsit! Consider și simt, așa cum fac și pentru elevii mei, că trebuie să vorbim de trecut, de istorie și despre strămoșii noștri tinerei generații. Este fundamental să facem asta. Mai mult, cred că și autoritățile trebuie să fie deschise, din această perspectivă, către comunitate. Din păcate, acum asta nu prea se întămplă. Să-l fi văzut pe băiat cum îi explica fiicei mele Maria, de 5 ani, ce descoperire a făcut el, a mai spus Cezar Cioran, potrivit BZI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...