Descoperire importantă în România. Ce s-a găsit în Cetatea Făgărașului

Andrei Cezar 17.07.2020, 09:52

Descoperire importantă făcută în curtea exterioară a Cetății Făgărașului. Este vorba de un blazon vechi de peste 400 de ani care a aparținut principelui Gabriel Bethlen. Detaliile sculpturii în piatră se pot observa și acum.

Descoperire imporntantă în Cetatea Făgărașului

Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor la canalizarea curții exterioare a Cetății Făgărașului, care se desfășoară sub supraveghere arheologică. Aceste lucrări fac parte din cadrul proiectului de restaurare a monumentului, potrivit Monitorulexpres.ro.

Blazonul descoperit datează din sec al XVII-lea și a aparținut principelui Gabriel Bethlen (1613-1629). Are dimensiuni de 100 x 70 cm. În basorelief sunt reprezentate două păsări de baltă străpunse de o săgeată, de o parte și alta stau doi lei care susțin o coroană, iar pe marginea blazonului, de jur împrejur, este sculptat un dragon.

,,Am încercat să identificăm locul unde era sau trebuia pus acest blazonul de piatră descoperit recent. Inventarul cetății din 1632 (realizat la trei ani după moartea principelui) menționa că pe bastionul de sud-est (al Toboșarului) era depozitat blazonul de piatră al „răposatului nostru domn, în câteva bucăți pentru bastion”. Desigur, nu pentru cel pe care se găsea (deoarece a fost construit de Bathorești), ci, se pare, pentru cel de nord-est care are o inscripție cu numele provizorului cetății la acea dată – Rethi – și un an – 1625. Anul menționat nu înseamnă anul finalizării bastionului, ci nivelul la care s-a ajuns în acel an și este de presupus că, nefinalizându-se acest bastion, blazonul nu a mai fost pus.
Acest al treilea bastion, singurul fără urechi, este ultimul construit de Gabriel Bethlen și este de presupus că aici dorea principele să pună blazonul.
Amintim că în 1623, principele întocmește un plan de modernizare a fortificațiilor exterioare ale cetății Făgăraș, în 36 de puncte, care prevedea, printre altele și construirea a 3 bastioane (unul dintre acestea – cel de sud-est fusesese construit de către familia Bathory).Fără îndoială, cetatea nu și-a spus toată istoria și poate, ne va mai descoperi lucruri interesante“ spun reprezentanții Cetății Făgărașului, potrivit sursei citate.

Descoperire importantă în România. Ce s-a găsit în Cetatea Făgărașului
Descoperire importantă în România. Ce s-a găsit în Cetatea Făgărașului

Cetatea Făgărașului, dăruită de Mihai Viteazul soției sale

Începuturile Cetății Făgărașului datează de la 1310, atunci când au fost făcute primele demersuri pentru construirea ei, pe locul unei mai vechi fortificații de pământ și lemn din secolul al XII-lea. Scopul construirii cetății era eminamente strategic, mai precis pentru apărarea sud-estului Transilvaniei de incursiunile tătarilor și otomanilor.

Din 1526 și până în 1541, voievodul Transilvaniei, Ștefan Mailat, a ocupat cetatea și a fortificat-o dublându-i zidurile de apărare în grosime. Ulterior, otomanii au reușit să o cucerească, iar Mailat a devenit prizonier. Voievodul și-a găsit sfârșitul, 10 ani mai târziu, întemnițat în Cetatea celor Șapte Turnuri din Constantinopol.

În 1599, Mihai Viteazul a recucerit cetatea, pe care i-a dăruit-o mai apoi soției sale, Doamna Stanca. Mihai Viteazul a devenit principe al Transilvaniei, adăpostind în Cetatea Făgărașului familia și tot tezaurul domnesc.

Acum, Cetatea Făgărașului este în proces de restaurare și reprezintă o adevărată atracție turistică a zonei.

Urmăriți Impact.ro și pe