Descoperire fascinantă în orașul faraonilor din Egipt. Ce au găsit arheologii în interiorul unui mormânt regal

Ioana Bucur 15.01.2023, 18:30
Descoperire fascinantă în orașul faraonilor din Egipt. Ce au găsit arheologii în interiorul unui mormânt regal

Orașul faraonilor din Egipt continuă și astăzi să își dezvăluie câte un secret. Arheologii au făcut o descoperire fascinantă în Luxor, pe celebra Vale a Regilor. Ce s-a găsit în interiorul unui mormânt regal antic.

Descoperire fascinantă în orașul faraonilor din Egipt

Sâmbătă, 14 ianuarie 2023, autoritățile din Egipt au anunțat descoperirea unui nou mormânt antic. Indiciile analizate de arheologi i-au dus la concluzia că acesta ar aparține, cel mai probabil, unei soții regale din cea de-a 18-a dinastie egipteană, din care au făcut parte Akhenaton şi Tutankhamon în urmă cu aproape 3.500 de ani.

Mormântul se află în orașul Luxor, denumit și Teba, pe celebra „Vale a Regilor”. A fost găsit de o echipă de arheologi din Marea Britanie și Egipt, pe malul vestic al fluviului Nil.

Într-un comunicat, Mostafa Waziri, directorul Departamentului de Antichităţi Egiptene, a precizat că săpăturile arheologice sunt, în prezent, în plină desfășurare.

„Primele elemente descoperite până acum în interiorul mormântului par să indice deja că acesta datează din timpul celei de-a 18-a dinastii”, considerată a fi apogeul şi perioada cea mai prosperă a Egiptului Antic, a transmis Mostafa Waziri.

Cel care a coordonat echipa britanică de arheologi, Piers Litherland, profesor la Universitatea Cambridge, a declarat că „mormântul este cel al unei soţii regale sau al unei prinţese din linia ierarhică a faraonilor Tutmes, din care foarte puţine au fost dezgropate până acum”.

Descoperire fascinantă în orașul faraonilor din Egipt. Ce au găsit arheologii în interiorul unui mormânt regal
Valea Regilor

Cum arată interiorul mormântului regal

În același comunicat, Mohsen Kamel, arheolog egiptean, a precizat că în interior, mormântul este „într-o stare proastă de conservare”, având „numeroase construcții și inscripții distruse de inundaţiile din Antichitate, care au umplut camerele mortuare cu sedimente nisipoase şi calcaroase”.

În ultimele luni, specialiști din domeniu au făcut mai multe descoperiri importante în Egipt, cele mai multe în necropola Saqqra, aflată la sud de Cairo.

Anunțurile de acest fel fac parte din strategia prin care autoritățile speră să relanseze turismul în țară, statul ce are 104 milioane de locuitori confruntându-se cu o gravă criză economică.

În 2022 era așteptată deschiderea Marelui Muzeu Egiptean, construit în apropiere de Paltoul din Gizeh, însă o dată oficială a inaugurării nu a fost nici acum anunțată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...