Descoperire uriașă în România. Ce comoară din aur s-a găsit în Iași și de ce a fost dusă la București, pe ascuns, într-o geantă FOTO

Elena Avramescu, Aurora Popa 25.02.2021, 10:10

Ce comoară din aur s-a găsit în Iași. Este vorba despre cea mai mare descoperire arheologică din România, dar și din Europa, făcută în mod întâmplător. Întreaga poveste este captivantă, mai ales modul în care aceasta a fost transportată, în secret, până la București.

Comoară din aur, găsită în Iași

Totul a început în anul 1959, în localitatea Băiceni, Cucuteni din județul Iași, când s-a descoperit unul dintre rarele tezaure princiare getice din aur, găsit dintr-o întâmplare chiar de localnici. Comoara a fost găsită într-o lutărie din comuna Băiceni, județul Iași, iar apoi recuperată de către specialiștii Muzeului de Istorie al Moldovei. Se pare că ansamblul pieselor componente ale acestui tezaur princiar getic atinge greutatea de aproximativ 2.5 kg de aur.

La această descoperire uluitoare a participat primarul din Cucuteni, Mihai Tun, precum și marele profesor și arheolog, Marin Dinu. În plus, a fost prezent și prof. univ. dr. Nicolae Ursulescu, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

Șocant este modul în care această comoară a ajuns la București, și anume cu trenul într-o geantă. Din nefericire, tezaurul nu a mai putut fi adus la Iași, așa cum ar fi fost normal, iar un martor ocular, student în anul I, la acea vreme, la Facultatea de Istorie, a povestit cum a decurs totul.

Ce comoara din aur s-a gasit in Iasi
Ce comoara din aur s-a gasit in Iasi

„S-a pus ceea ce a fost găsit într-o geantă și a plecat la București”

Eu, atunci, eram student în anul I și eram desemnat să supraveghez o serie de lucrători care participau la săpătură. Am văzut și eu cum, la un anumit moment, unul din ei a găsit o bucată din ceea ce avea să fie tezaurul… I-am spus profesorului Dinu care, pentru a nu se da de gol către ei, a spus că e ceva neînsemnat. Mai apoi, mi-a spus că e o piesă din aur. Practic, atunci a fost făcută și o anchetă a Miliției. S-a dovedit că 4 dintre cei care lucrau la săpătură au găsit piese din aur ale tezaurului și unul s-a dus la Iași și și-a pus un dinte din aur, alții au dus acasă piese. Cred că unul a și făcut pușcărie pentru asta, a declarat profesorul Ursulescu.

Pe lângă asta, prof. univ. dr. Nicolae Ursulescu a povestit și ceea ce a șocat pe toată lumea, și anume cum a ajuns tezaurul tocmai la București, într-o geantă, cu trenul. Povestea este cu adevărat incredibilă.

După asta, sub supraveghere, profesorul Marin Dinu a strâns mare parte din bucățile de tezaur, scoase din pământ în urma arăturii… Mai târziu a fost găsit și faimosul coif. Apoi, după ce s-a întâlnit și cu profesorul Mircea Petrescu Dîmbovița, s-a pus ceea ce a fost găsit într-o geantă și, sub semnătură, a plecat la București cu acesta. La acele vremuri, doar la București se puteau face asemenea restaurări, undeva pe la Patriarhie. Au venit și specialiști de la Budapesta care au ajutat la întreg procesul de restaurare și conservare. Da, acuma, alături de un alt coleg care stă în America, eu sunt singurul care a mai rămas martor de la acea mare descoperire, a mai spus prof. univ. dr. Nicolae Ursulescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...