Depărtarea de alegători, demisii în masă și „impertinența” membrilor, subiecte de scandal la alegerile din USR. Drulă: „Am venit astăzi la Cluj ca să fluier în biserică”

Gabriela del Pupo 06.07.2022, 12:20
Depărtarea de alegători, demisii în masă și „impertinența” membrilor, subiecte de scandal la alegerile din USR. Drulă: „Am venit astăzi la Cluj ca să fluier în biserică”

USR a avut, seara trecută, la Sibiu, prima dezbatere cu toți candidații la președinția USR, iar de astăzi începe votul pentru desemnarea președintelui. Printre principalele reproșuri adresate actualei conduceri face parte impertinența de care a dat dovadă Biroul Național față de proprii membri. Reproșul a fost adresat de către candidatul desemnat din partea facțiunii „Curaj”, Cătălin Teniță. Acesta a reiterat în repetate rânduri că în acest moment USR este perceput de către publicul larg ca un partid care are membrii „impertinenți”. Votul a început astăzi și, cel mai probabil, nu vom asista la două tururi de scrutin.

Se pleacă din USR, 60% din membrii diasporei au abandonat partidul

Cele mai acide replici au venit din partea alesului din partea grupului Curaj, care a punctat și la dezbaterile anterioare că USR a avut o mare șansă la alegerile europarlamentare din 2014, dar pe care nu a știut să o fructifice pe parcurs. Cătălin Teniță a câștigat un tur de alegeri în interiorul partidului învingându-i pe Allen Coliban și Mihai Polițeanu. Acesta a repetat în mai multe serii de răspunsuri faptul că USR nu mai este aproape de votanți invocând atât atitudinea conducerii cât și lipsa de strategie.

„Noi am văzut că, în ultima perioadă, diaspora sângerează foarte mult prin demisii, practic, ieri sau alaltăieri filiala America de Nord și-a dat demisia aproape în totalitate, săptămâna trecută filiala scandinavă și-a dat demisia aproape în totalitate,  cu observația că nu sunt doar aceste două filiale. 60% din efectivul diasporei nu mai este activ în acest moment.” spune Cătălin Teniță.

Întrebat fiind ce va face la tirul de întrebări din partea presei unul dintre candidații la șefia USR a spus că un lider de partid trebuie să comunice după consultări cu membrii de partid și va amâna întrebările la care nu are răspuns.

„Eu nu pot să fac cum fac actualii președinți, voi întreba colegii, eu trebuie să răspund ce au decis membrii.” spune unul dintre candidați de profesie șofer de tir.

Teniță a mai precizat că atitudinea partidului a dăunat în sondaje.

„Uneori pare că suntem un pic aroganți prin nivelul de cuvinte pe care le folosim.” spune Cătălin Teniță.

Cătălin Drulă îl atacă pe Emil Boc: „Am venit astăzi la Cluj ca să fluier în biserică”

Deși nu s-a remarcat cu declarații incisive la dezbaterea de ieri, Cătălin Drulă a atacat vehement PNL și mai exact pe Emil Boc, la Cluj Napoca, cu o zi înainte de această dezbatere.

„Am venit astăzi la Cluj ca să fluier în biserică. Vremurile în care Emil Boc vorbea ca un arhanghel galben pesedist s-au terminat. E momentul ca cineva – noi, USR, şi cu mine, Cătălin Drulă – să-i spunem clar primarului că minte cu neruşinare. (…) 2024 e după colţ şi domnia sa peste băncuţe, marcaje şi mici proiecţele va lua sfârşit.

Sunt astăzi aici ca să vă spun că Clujul are nevoie de viziune şi de proiecte mari. Şi vreau să vă spun adevărul, pe care nu-l auziţi de la domnul Boc, despre centura metropolitană Cluj, despre metroul din Cluj, despre alte proiecte mari de infrastructură rutieră, feroviară, din regiune, care sunt date de gard de partenerul lui Emil Boc din Guvern, Sorin Grindeanu”, a declarat Cătălin Drulă, conform g4media.

Astăzi, la ora 10:00, a început votul online pentru președinția USR. Președintele USR este ales prin votul tuturor membrilor, iar primul tur de scrutin se desfășoară în perioada 6-10 iulie. Votul se încheie duminică, 10 Iulie, la ora 10:00.

Un șofer de tir și un inginer în domeniul petrol și gaze, printre candidații la șefia USR

Principalul reproș adus actualei conduceri pe parcursul celor două ore de dezbateri a fost faptul că USR nu este un partid care să încurajeze oamenii care nu au fost născuți într-un mediu privilegiat să adere la principiile partidului. Din fericire, doi sau chiar trei candidați nu sunt nume sonore la nivelul conducerii USR. Este vorba despre Alexandru Kiss – șofer de TIR, membru filiala USR Bălcești, Vâlcea, Miroslav Tașcu-Stavre – lector universitar, membru filiala USR Reșița, Caraș Severin sau George Ungureanu – inginer în domeniul petrol și gaze, președinte filiala USR Murighiol, Tulcea.

Per total, cei șase candidați înscriși în cursa pentru funcția de președinte al USR sunt:
1. Octavian Berceanu – fost comisar-șef al Gărzii de Mediu
2. Cătălin Drulă – deputat USR de Timiș, președinte interimar al USR, fost ministru al Transporturilor
3. Alexandru Kiss – șofer de TIR, membru filiala USR Bălcești, Vâlcea
4. Miroslav Tașcu-Stavre – lector universitar, membru filiala USR Reșița, Caraș Severin
5. Cătălin Teniță – deputat USR de București
6. George Ungureanu – inginer în domeniul petrol și gaze, președinte filiala USR Murighiol, Tulcea.

Dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor valabil exprimate, se va organiza un al doilea tur de scrutin, la care vor participa primii doi candidați clasați. În eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc în perioada 11-15 iulie.

Rezultatele alegerilor interne vor fi validate de Congresul USR pe data de 16 iulie, într-o ședință online.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...