Demonstrații împotriva ocupației rusești la Herson. Soldații lui Putin au făcut uz de arme

Ana Anitoiu 05.03.2022, 12:45
Demonstrații împotriva ocupației rusești la Herson. Soldații lui Putin au făcut uz de arme

Au început demonstrații împotriva ocupației rusești, sâmbătă, la Herson. Un bărbat s-a urcat cu un drapel al Ucrainei pe un autovehicul blindat pentru transportul militarilor. Soldații lui Vladimir Putin au făcut uz de arme, trăgând focuri de armă în aer pentru a intimida oamenii.

Protestatarii din Herson, înarmați cu steaguri ale Ucrainei

La protestul masiv ce a izbucnit în orașul Herson oamenii au ieșit în stradă înarmați cu steaguri ale Ucrainei și au rămas pe poziții chiar și când militarii ruși au tras focuri de armă în aer și au forțat înaintarea unui autovehicul militar, după cum se vede în imagini ce au fost publicate pe Twitter.

„Slavă Ucrainei! Slavă eroilor! Slavă neamului! Moarte dușmanilor! Ucraina mai presus de toate!” și „Rușii nu sunt bineveniți nici măcar în orașele de limbă rusă precum Herson”, au început oamenii să scandeze.

La un moment dat, gestul unui bărbat a stârnit admirație în rândul protestatarilor. Manifestantul s-a urcat cu un steag al Ucrainei pe un autovehicul al armatei ruse și și-a ținut echilibrul în timp ce acesta a continuat să se deplaseze.

Potrivit publciației Ukrainska Pravda, forțele ruse care ocupă orașul încearcă să împiedice protestatarii să intre în clădirea administrației regionale. Rușii s-ar fi înarmat cu arme traumatizante și canistre de gaz ca să reușească să reprime demonstrația.

Ce a declarat primarul din Herson

Primarul din Herson, Igor Kolihayev, a spus că trupele ruse nu permit intrarea în oraș a camioanelor cu ajutor umanitar. Însă, rușii nu au reușit să filmeze un videoclip în care locuitorii să se întâlnească „fericiți” cu ocupanții.

Ucrainenii au refuzat să accepte bunuri de la ruși. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a mulțumit oamenilor că nu au trădat interesele statului și i-au demonstrat inamicului mândrie și respect de sine.

Anterior, mărturiile obținute de CNN din orașul Herson cucerit de ruși au arătat că militarii lui Vladimir Putin au dat startul unui proces de rusificare a localității. Autoritățile ucrainene au avertizat că aceștia se pregătesc pentru proclamarea Republicii Populare Herson.

Televiziunea ucraineană a fost scoasă din grila de programe pentru locuitorii orașului Herson şi înlocuită cu programe TV ruseşti. Acestea transmiteau ştiri despre situaţia liniştită din oraş, cu copii care merg la şcoală sau ajutoarele umanitare aduse de ruşi.

Alte mărturii din Herson au arătat că locuitorii s-au confruntat cu brutalitatea militarilor ruși, care au prins bărbați și i-au dus în afara orașului. „Nu putem ieși afară. Bărbații sunt prinși și luați”, a spus un localnic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...