Democrații din Senatul SUA dezvăluie proiectul de lege cu sancțiunile împotriva Rusiei. Este vizat și Vladimir Putin

Beatrice Dumitru 12.01.2022, 18:07
Democrații din Senatul SUA dezvăluie proiectul de lege cu sancțiunile împotriva Rusiei. Este vizat și Vladimir Putin

Democrații din Senatul Statelor Unite au dezvăluit un proiect de lege cu sancțiuni care vizează oficiali militari și guvernul ruși, inclusiv pe președintele Vladimir Putin, și instituțiile bancare cheie, dacă Rusia va ataca Ucraina. Sancțiunile ar „declanșa costuri mari pentru economia Rusiei”, a avertizat Casa Albă.

Sancțiunile împotriva Rusiei dacă va invada Ucraina

Proiectul propus, susținut de Casa Albă, include prevederi care să contribuie la consolidarea securității Ucrainei și încurajează SUA să „ia în considerare toate măsurile disponibile și adecvate” pentru a se asigura că gazoductul Nord Stream 2 – „un instrument de influență al Federației Ruse”– nu va deveni operațional.

Proiectul de sancțiuni ar viza și companiile din Rusia care oferă sisteme de mesagerie securizate, cum ar fi SWIFT, pe care băncile îl folosesc pentru a face schimb de informații cheie cu alte instituții financiare. Aproape 25 de senatori democrați, inclusiv liderul lor Chuck Schumer, au susținut proiectul de lege, a declarat un purtător de cuvânt al lui Menendez, informează Reuters.

Democrații din Senatul SUA dezvăluie proiectul de lege cu sancțiunile împotriva Rusiei. Este vizat și Vladimir Putin
Rusia, vizată de sancțiuni din partea SUA.

Această legislație arată absolut clar că Senatul SUA nu va sta cu brațele încrucișate în timp ce Kremlinul amenință cu o invazie a Ucrainei”, a declarat senatorul Robert Menendez, președintele democrat al Comisiei de Relații Externe a Senatului, cel care a elaborat proiectul.

Proiectul de lege ar „declanșa costuri mari pentru economia Rusiei” dacă Moscova va invada Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe.

SUA susține sancțiuni și pentru gazoductul Nord Stream 2

Alte măsuri aparțin senatorului republican Ted Cruz, într-un proiect de lege separat, și oferă o alternativă pentru democrații care susțin sancțiunile împotriva Rusiei și pentru conducta Nord Stream 2 de 11 miliarde de dolari, care este finalizată, dar așteaptă aprobări din partea Germaniei. Mulți democrați au susținut sancțiunile, deoarece conducta ar ocoli Ucraina, privând țara de taxe de tranzit.

Proiectul de lege al lui Cruz ar impune sancțiuni care vizează conducta în termen de 15 zile de la adoptare, indiferent dacă Rusia va ataca Ucraina. Biden a afirmat despre conductă că este o afacere proastă pentru Europa și va crește influența Rusiei în zonă.

Mai mulți senatori democrați au declarat că sancțiunile asupra Nord Stream 2 ar putea afecta relațiile cu Germania, un aliat important al SUA, în special în ceea ce privește politica față de Rusia, Iran și schimbările climatice.

Urmăriți Impact.ro și pe