Decizie total neașteptată în cazul dosarului Gerota! Ce se întâmplă cu fostul șef din Poliția România, care a băgat în carantină un spital întreg

Andrei Cezar 22.07.2020, 20:02

Decizie total neașteptată a procurorilor. Parchetul a clasat dosarul Gerota în care un șef din Poliția Română era cercetat pentru că ar fi răspândit noul coronavirus, după ce acesta ar fi mințit că a călătorit în Israel.

Decizie total neașteptată în cazul Gerota. Procurorii au clasat dosarul

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea cauzei cu privire la infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și fals în declarații, fapte presupus comise de către o persoană infectată cu virusul SARS-COV-2 și internată în ziua de 5 martie 2020 la Spitalul de urgență ”Profesor doctor Dimitrie Gerota”.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, nu s-a putut stabili cu exactitate dacă șeful din Poliție a fost sursa răspândirii virusului în spitalul Gerota. Procurorii explică faptul că acest lucru nu a fost posibil pentru că personalul medical din unitatea sanitară nu a fost testată ”anterior sau în perioada internării persoanei vizate”. În acest caz, sursa infectării ”rămâne nesigură”.

În perioada în care bărbatul a călătorit în Israel, Israel și Palestina nu se aflau pe lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă pentru care se recomanda carantinare, respectiv autoizolare la domiciliu, motiv pentru care, atât făptuitorul, soţia acestuia, cât şi ceilalţi membri ai grupului organizat cu care a călătorit nu aveau nicio obligaţie în acest sens, la întoarcerea în România din Israel.

Decizie total neașteptată în cazul dosarului Gerota! Ce se întâmplă cu fostul șef din Poliția România, care a băgat în carantină un spital întreg
Decizie total neașteptată în cazul dosarului Gerota! Ce se întâmplă cu fostul șef din Poliția România, care a băgat în carantină un spital întreg

În urma cercetărilor, procurorii au mai stabilit că niciuna dintre cele 80 de persoane care au călătorit cu făptuitorul nu au fost infectate cu noul coronavirus. În acest context, anchetatorii au exclus scenariul potrivit căruia bărbatul s-ar fi infectat în timpul călătoriei în Israel.

”În ceea ce privește ,,Formularul de evaluare a riscului infecțios la internare”, asumat prin semnătură de făptuitor cu ocazia internării la Spitalul de Urgență „Profesor doctor Dimitrie Gerota”, precizăm că acesta este un document intern și a fost introdus și atașat foii de observație clinică generală la inițiativa medicului epidemiolog, formularul întocmit fiind aprobat la data de 23.06.2017 în cadrul Comitetului Prevenire Infecții Asociate Asistenței Medicale, scopul principal al acestui formular fiind depistarea existenței infecțiilor.”

Vă reamintim faptul că în luna martie procurorii au deschis un dosar de cercetare penală pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor după ce fostul ofiței MAI a mințit spunând că nu a călătorit în Israel și a infectat zeci de medici și alte persoane. Spitalul Gerota a fost în carantină din cauza numărului mare de infectați cu COVID-19.

Urmăriți Impact.ro și pe