O decizie revoltătoare a avut loc recent în justiția din România! Un judecător din Iași a decis ca daune morale pentru o fetiță de 5 ani bătută cu cruzime de bunica ei suma de 500 de lei. Specialiștii spun că aceasta va avea nevoie de suport moral și terapie mult timp de-acum încolo, pentru a avea o viață normală.
Cazul fetiței maltratate a fost descoperit în 2016, atunci când micuța din Iași a mers la grădiniță plină de vânătăi, iar după terminarea programului aceasta pur și simplu a refuzat să plece acasă, de frica bunicii sale. Micuța le-a spus învățătoarelor că bunica ei o bate. Aceștia au sesizat Protecția Copilului, care au demaract o anchetă.
Aceștia au aflat că bunica Cristina Huţuleac, de 52 de ani, a ajuns să aibă grijă de nepoata sa, în vârstă acum de 9 ani, după ce părinţii săi au părăsit-o, în 2015. Când a ajuns la bunică, asistentul social a fost primit cu agresivitate de aceasta. Femeia a negat că a lovit-o pe copilă şi a spus că aceasta minte, însă după ce au intervenit vecinii, matori și ei la violențe, în cele din urmă Huţuleac a recunoscut că o mai loveşte pe copilă, însă pentru a o responsabiliza. În scurt timp, copila a fost preluată în regim de urgenţă de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
La interviul efectuat de specialişti, copila a spus că bunica sa o numea frecvent „proastă” sau „nebună”, o obliga să muncească, nu o lăsa să vorbească şi o lovea. La audieri, Huţuleac a spus:
”Din cauza faptului că minora era agitată, nu o mai asculta, nu voia să mănânce şi să doarmă, i-a aplicat corecţii acesteia, fiind enervată, în sensul că a lovit-o cu palma peste cap, la fund şi peste mâini, dar şi cu câte un băţ mai subţire ori strujean de porumb cu care făcea focul la plită, de obicei aceste corecţii aplicându-i-le când era singură cu minora în locuinţă”. La proces, însă, acuzata și-a retras toate declarațiile și a susținut că nu a lovit-o niciodată pe copilă.
Judecătorii au văzut probele din dosar și mărturiile care spuneau: ”Aceasta prezenta la nivelul feţei urme vizibile de violenţă fizică, igiena corporală şi hainele necorespunzătoare, cu urme vizibile de pişcături de purice pe toată suprafaţa corpului”, se arată în motivarea judecătorilor.
Femeia a fost găsită vinovată de infracţiunea de violenţă în familie, după ce şi-a agresat propria nepoată, și a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare și plata unei daune de 500 de lei. Despre daunele morale, judecătorul de la Hârlău a precizat: ”Având în vedere împrejurarea că aceste sume nu trebuie să constituie nici amenzi excesive pentru autorul faptei ilicite, şi nici venituri nejustificate pentru victima prejudiciului (…) instanţa apreciază acordarea sumei de 500 lei, în favoarea părţii civile, cu titlul de daune morale, ca reprezentând o satisfacţie echitabilă a prejudiciului moral suferit de aceasta”.
Psihologii consultaţi de Adevărul spun că daunele morale sunt insignifiante faţă de trauma profundă produsă copilului, care are nevoie de ani întregi de îngrijire psihologică pentru a reveni la normal.