Decizie majoră luată de NATO, mâine, 24 martie. Vladimir Putin așteaptă decizia de la Bruxelles

Stan Filon 23.03.2022, 17:15
Decizie majoră luată de NATO, mâine, 24 martie. Vladimir Putin așteaptă decizia de la Bruxelles

Pe 24 martie va avea loc al doilea summit NATO de anul acesta, după izbucnirea războiului pe teritoriul Ucrainei. La reuniunea de la Bruxelles va lua parte și președintele Klaus Iohannis, care va cere întărirea de urgență a Flancului estic al NATO, mai ales la Marea Neagră. Principala temă de pe agenda de lucru va fi agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, dar se vor discuta și măsuri de sprijin acordat de NATO statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei şi statelor din Balcanii de Vest.

Decizie majoră luată de NATO, mâine, 24 martie

„Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaţilor şi vor discuta măsurile pe care le va lua Alianţa pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât şi lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului estic, precum şi în pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie. Totodată, şefii de stat şi de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum şi statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei şi statelor din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va aborda şi relaţiile cu China, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că răspunsul comunităţii euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie „ferm”, „coordonat”, „unitar” şi „substanţial”.

Decizie majora luata de NATO, maine, 24 martie
Decizie majora luata de NATO, maine, 24 martie

Iohannis va solicita întărirea Flancului estic al NATO

„Preşedintele României va reitera, în special, în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în special la Marea Neagră”, mai subliniază comunicatul.

Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă şi de securitate, precum şi necesitatea ca NATO să continue sprijinul şi asistenţa pentru ţara vecină.

Comunicatul de la Cotroceni mai spune că preşedintele Iohannis va sublinia şi susţinerea României pentru cooperarea cu partenerii şi importanţa acordării de sprijin politic şi practic acestora, având în vedere actuala situaţie de securitate.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, va participa și el la summitul NATO de la Bruxelles. Acesta este cel de-al doilea summit extraordinar NATO din acest an, după cel din 25 februarie, imediat după izbucnirea conflictului militar pe teritoriul Ucrainei. Reuniunea va avea o singură sesiune de discuţii, în urma căreia se intenţionează adoptarea unui declaraţii comune.

Ce obicei are Ana Baniciu, în amintirea regretatei sale mame
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...