Decizie istorică. Unul dintre cei mai puternici lideri ai lumii a semnat: „Vor face ca NATO să fie şi mai puternic”

Andra Daoud 10.08.2022, 08:08
Decizie istorică. Unul dintre cei mai puternici lideri ai lumii a semnat: „Vor face ca NATO să fie şi mai puternic”

Președintele american Joe Biden a semnat ratificarea protocoalelor de aderare a Suediei și Finlandei la NATO. În acest fel, liderul de la Casa Albă subliniază angajamentul SUA față de securitatea transatlantică. Prin aderarea celor două state europene la NATO, Biden crede că alianța o să fie și mai puternică pe viitor.

Joe Biden a semnat actul care va face ca NATO să fie și mai puternic

Liderul american a semnat, marți, instrumentul de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei, ocazie cu care a transmis: „Vor face ca NATO să fie și mai puternic”. Și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat că este nerăbdător ca Alianța să ajungă în punctul în care va fi cea mai defensivă din istorie.

Odată cu ratificarea aderării celor două state europene la NATO, SUA au devenit cel de-al 23-lea stat, dintre cele 30 de state membre ale NATO, care își exprimă oficial susținerea față de inițiativa Suediei și Finlandei de a adera la Alianță.

„Finlanda şi Suedia vor face ca NATO să fie şi mai puternic. Astăzi am semnat instrumentul de ratificare al Statelor Unite, făcând din SUA al 23-lea aliat care a aprobat statutul de membru al lor (n.r. al Suediei și al Finlandei) la NATO.”, a scris Joe Biden pe Twitter, ținând să marcheze momentul important.

Decizie istorica. Unul dintre cei mai puternici lideri ai lumii a semnat. Vor face ca NATO sa fie si mai puternic
Joe Biden a semnat ratificarea protocoalelor de aderare a Suediei și Finlandei la NATO

„Cea mai puternică Alianță defensivă din istorie”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a transmis, la rândul său, prin intermediul unui comunicat, că acesta este un moment istoric, atât pentru Statele Unite, cât și pentru NATO.

„Este un moment care subliniază angajamentul SUA faţă de securitatea transatlantică. Suntem mulţumiţi de progresul rapid către aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. Există o susţinere puternică a cererilor Finlandei şi Suediei de aderare şi abia aşteptăm să le aducem rapid în cea mai puternică Alianţă defensivă din istorie”, a precizat Blinken.

La jumătatea lunii mai, Suedia și Finlanda au depus oficial cererile de aderare la NATO. Cele două țări europene au luat decizia în contextul războiului din Ucraina, iar procedurile pentru aderare au fost oficializate rapid.

La începutul lunii iulie, protocolul de aderare a Suediei și Finlandei la NATO a fost semnat de către cei 30 de aliați NATO. Acesta le permite celor două state să se alăture alienței, după ce parlamentele țărilor aliate vor ratifica decizia.

Protocolul presupune că reprezentanții celor două țări pot participa la reuniunile NATO și au un acces mai mare la informații, dar nu vor fi protejate de clauza de apărare a NATO, conform căreia un atac asupra unui aliat este un atac împotriva tuturor, până la ratificare. Acest lucru este posibil să dureze până la un an.

Urmăriți Impact.ro și pe