Decizie în miez de noapte privind facturile la energie din Europa: cum ne ajută pe noi, românii

Gabriel Peneș 21.10.2022, 09:30
Decizie în miez de noapte privind facturile la energie din Europa: cum ne ajută pe noi, românii

Decizie în miez de noapte privind facturile la energie din Europa. Cei 27 șefi de stat și de guvern ai țărilor din Uniunea Europeană au ajuns la un acord, joi noapte, în cadrul Summitului de la Bruxelles, asupra unei „foi de parcurs” ce vizează introducerea, în săptămânile următoare, unor măsuri pentru a stopa creşterea preţurilor la energie. Ca țară UE, România va beneficia de efectele acestor decizii menite să pună ordine într-un domeniu grav afectat de războiul din Ucraina, pe fondul sancțiunilor impuse Rusiei.

Decizie în miez de noapte privind facturile la energie din Europa

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord în cursul nopţii de joi spre vineri asupra unei „foi de parcurs” vizând să introducă, în săptămânile următoare, măsuri pentru a stopa creşterea preţurilor la energie, în contextul răboiului din Ucraina și al snacțiunilor impuse Rusiei, scrie AFP, conform agerpres.ro.

„Avem acum o foaie de parcurs foarte bună”, a subliniat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a referit la „un acord asupra unui pachet de măsuri” care urmează să fie „tratate cu fineţe”.

Potrivit preşedintelui francez, Emmanuel Macron, mecanismele avute în vedere ar putea fi implementate „la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie”. El a estimat că liderii „au trimis pieţelor un semnal foarte clar al hotărârii şi al unităţii (lor)”. Pe de altă parte, cancelarul german, Olaf Scholz, a spus clar că, dacă miniştrii energiei nu ajung să se înţeleagă asupra unei versiuni finale, va fi nevoie de un nou summit al şefilor de stat.

Cum ne ajută pe noi, românii

Cei 27 de șefi de stat și de guvern din țările UE au convenit, în primul rând, să favorizeze achiziţiile comune de gaze la nivelul UE, cu ideea că acestea rămân „voluntare”, dar acoperă cel puţin un nivel-ţintă „obligatoriu” de 15% din obiectivele de umplere a stocurilor UE pentru iarna 2023.

Ei au cerut, de asemenea, „accelerarea negocierilor” cu ţări producătoare „fiabile”, precum Norvegia şi Statele Unite, pentru a „profita de greutatea economică” agregată a UE, mai degrabă decât să se concureze pe piaţa mondială cu riscul de a alimenta febra preţurilor.

Pe lângă o măsură de control al prețurilor en gros în tranzacţiile cu gaze naturale, liderii cer şi un plan specific pentru un mecanism „temporar” care să plafoneze preţul gazului utilizat pentru producerea energiei electrice – un dispozitiv deja existent în Spania şi Portugalia şi pe care Franţa a cerut să fie extins la nivelul întregii Uniuni. Ar fi un prim pas din procesul de decuplare a pieței gazelor de cea a electricității

Dar, ca o concesie făcută Germaniei, acest mecanism va trebui să fie însoţit de garanţii pentru a „evita orice creştere a consumului de gaz”. De asemenea, va trebui să împiedice UE să subvenţioneze electricitatea care va fi exportată în cele din urmă către ţările vecine (Norvegia, Regatul Unit, Elveţia, ce sunt state nemembre UE).

Aceste măsuri, ce vor trebui să-și găsească și concretizarea după negocieri la nivelul miniștrilor de resort din cele 27 de țări UE, sunt gândite să stopeze creșterea necontrolată a prețurilor gazelor și a energiei electrice obținută cu ajutorul gazului în condițiile stopării livrării de gaze dinspre Rusia către Europa pe fondul tensiunilor create de războiul din Ucraina.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....