Europa se află în cea mai mare criză energetică. Cât cheltuie țările UE într-un an din această cauză

Beatrice Dumitru 22.09.2022, 23:49
Europa se află în cea mai mare criză energetică. Cât cheltuie țările UE într-un an din această cauză

Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai gravă criză economică, iar guvernele au fost nevoite să găsească soluții rapide pentru a depăși această situație. Un studiu arată costul măsurilor luate în Europa în fața creșterii prețurilor mărfurilor de bază, din septembrie 2021 până în septembrie 2022.

Suma cheltuită de țările UE din cauza crizei energetice

Facturile pentru energie sunt tot mai mari pe zi ce trece. Creșetrea inflației, situație care datează din toamna anului 2021, acum accelerată de războiul din Ucraina, afectează de câteva luni bugetele gospodăriilor și companiilor din țările europene, fiind nevoite să ia o serie întreagă de măsuri pentru garantarea puterii de cumpărare.

Potrivit unui studiu al Institutului Bruegel din Bruxelles, statele membre ale Uniunii Europene au alocat, în contextul inflaționist, în perioada septembrie 2021 – septembrie 2022, un total de 450 de miliarde de euro. Dintre acestea, 314 miliarde de euro au fost plătite pentru a contracara creșterea prețului energiei electrice, pentru a acorda subvenții sau pentru a reduce taxele care ar putea cântări energia, notează Le Figaro.

Europa se află în cea mai mare criză energetică. Cât cheltuie țările UE într-un an din această cauză
Prețurile la energie au explodat în Europa.

Țara aflată pe primul loc la cheltuieli

Diferența dintre cele două sume a fost folosită pentru cheltuielile de naționalizare în Europa sau pentru împrumuturile acordate companiilor energetice aflate în dificultate, pe primul loc fiind Germania, cu 100,2 miliarde de euro. Pe locul următor se află Italia, cu cheltuieli de 59,2 miliarde, urmată de Franța, cu cheltuieli de 53,6 miliarde de euro, sumă care reprezintă 2,2% din PIB-ul țării.

În timp ce majoritatea țărilor au luat măsuri pe termen scurt, acestea ar putea deveni structurale pe măsură ce intervenția statului a devenit obligatorie, potrivit Institului Bruegel. În acest context, Germania a anunțat naționalizarea importatorului de gaze Uniper, iar Marea Britanie a plafonat prețurile angro la energie electrică și gaze pentru întreprinderi.

„Această situație în mod evident nu este viabilă din punct de vedere al finanțelor publice. Guvernele cu mai mult spațiu pentru o manevră fiscală vor gestiona inevitabil mai bine criza energetică, concurând cu vecinii lor pentru resurse energetice limitate în timpul lunilor de iarnă”, analizează Simone Tagliapietra, cercetător la institutul belgian.

Pentru a obține o reacție coordonată din partea statelor sale membre, Uniunea Europeană a prezentat săptămâna trecută o serie de propuneri pentru limitarea creșterii prețurilor la energie electrică.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...