Decizie importantă pentru femeile din China. Ce vor avea voie să facă, chiar dacă soții lor se opun

Ana Anitoiu 21.12.2021, 16:59
Decizie importantă pentru femeile din China. Ce vor avea voie să facă, chiar dacă soții lor se opun

O decizie importantă pentru femeile din China le-ar putea da acestora dreptul să se impună cu privire la o hotărâre personală importantă, chiar și în cazul în care soții lor se opun. Măsura ar putea veni în urma unei tragedii ce s-a petrecut în urmă cu patru ani, când o tânără s-a sinucis aruncându-se de la etaj din cauza partenerului ei.

Ce decizie a fost luată pentru femeile din China

Comitetul permanent al Parlamentului din China se va întruni săptămâna aceasta pentru a discuta propuneri legislative printre care se numără și un proiect de amendament la Legea referitoare la protecţia drepturilor şi intereselor femeilor, adoptată iniţial în anul 1992.

Potrivit parlamentarului He Yiting pentru probleme sociale, deși această lege este în vigoare de mult timp, unele probleme vechi nu s-au rezolvat, iar între timp au apărut altele noi. Una dintre probleme este aceea că în prezent, femeilor li se permite să nască prin cezariană doar dacă sunt de acord soții lor.

Deși legea spune că femeile au drepturi egale cu cele ale bărbaților, în realitate, alegerile lor referitoare la căsătorie, copii și carieră sunt adesea constrânse de familie și autorități. Dacă amendamentul va trece, noua decizie le va da dreptul să aleagă să nască prin operație de cezariană chiar dacă soții lor nu sunt de acord.

Decizie importanta pentru femeile din China
Femeile din China ar putea avea dreptul sa se ia o hotarare impotriva vointei sotilor lor

Tragedia la care s-a ajuns din cauza absenței acestei decizii

Regula ce se referă la necesitatea acordului soțului în privința operației de cezariană a dus în anul 2017 la o tragedie. Atunci, o femeie însărcinată s-a sinucis sărind de la un etaj al spitalului în care se afla din cauză că partenerul ei de viață o obliga să nască pe cale naturală.

În ciuda faptului că textul complet al legii modificate nu a fost publicat încă, postul de stat CCTV a transmis că acesta cuprinde amendamente referitoare la impunerea unor reguli ce asigură egalitatea de gen la locul de muncă şi unele împotriva hărţuirii sexuale.

Motivul pentru care multe femei din China sunt supuse unor presiuni în familiile lor

Timp de zeci de ani, cetățenilor chinezi li s-a interzis să aibă mai mult de un copil, pentru a limita creșterea populației. Beijingul a pus capăt acestei politici în anul 2016, când fiecărei familii i s-a permis să aibă și un al doilea copil, în contextul îmbătrânirii populației și nevoilor de dezvoltare economică ale ţării.

În acest context, unele familii chineze consideră că o operație de cezariană poate dăuna copilului, iar mama poate avea nevoie de mai mult timp de recuperare, astfel întârziind momentul în care este gata să aibă încă un copil. Vezi și cum s-a jucat China de-a Dumnezeu!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...