Decizie dură a judecătorilor pentru bărbatul din Iași care s-a dat drept medic

Elena Avramescu 30.04.2021, 13:13
Decizie dură a judecătorilor pentru bărbatul din Iași care s-a dat drept medic

Bărbatul din Iași care s-a dat drept medic a fost pedepsit aspru de judecători. Este vorba despre Ianoș Bogdan Benchea, care a primit o pedeapsă totală de 23 de ani, o lună și 10 zile de închisoare, după ce a introdus, în mod ilicit, telefoane mobile și alte mijloace de comunicare într-un penitenciar și înșelăciune în formă continuată. În plus, în același dosar, doi minori au fost obligați de magistrații din cadrul Judecătoriei Iași să meargă la școală.

Bărbatul din Iași care s-a dat drept medic

În acest sens, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au decis să aplice măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice, pe o durată de 4 luni, în cazul lui Claudiu și al lui Alexandru pentru înșelăciune. În plus, judecătorii i-au obligat pe cei doi minori să urmeze un curs de pregătire școlară sau formare profesională.

Aflăm că Ianoș Bogdan Benchea a fost condamnat la 23 de ani, o lună și 10 zile de pușcărie, pentru introducerea în mod ilicit de telefoane mobile și alte mijloace de comunicare în penitenciar și înșelăciune în formă continuată. Pe lângă asta, instanța a luat în calcul că persoanele vătămate Paulina P. și Verona B. nu s-au constituit părți civile în cauză. Astfel că se admite în parte acțiunea exercitată de partea civilă Anton D. și îl obligă pe inculpat să îi plătească acesteia suma de 700 de lei, cu titlu de daune materiale. În plus, respinge, ca nefondate, celelalte pretenții solicitate de partea civilă Anton D., cu titlu de despăgubiri civile.

Barbatul din Iasi care s-a dat drept medic
Barbatul din Iasi care s-a dat drept medic

În dimineața zilei de 21 iulie 2019, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpatul Paul R., care urma să se deplaseze la locuința persoanei vătămate din județul Bacău, pentru a ridica sumele de bani în calitate de trimis al pretinsului medic, a folosit acel telefon și a sunat-o pe persoana vătămată P.P. pe telefonul fix de la domiciliu, s-a recomandat în mod mincinos ca fiind medic și i-a solicitat acesteia, pentru o pretinsă operație a fiului său, care ar fi fost victima unui accident rutier grav, lucru neadevărat, suma de 50.000 de euro, încercând astfel să o inducă în eroare, fără însă ca persoana vătămată să dea curs solicitării, au spus reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătora Iași, potrizit BZI.

Întreg procesul a început la data de 17 decembrie 2019. La acel moment, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași i-au trimis în judecată pe Claudiu B., Alexandru Paul R. și pe Ianoș Bogdan Benchea iar anchetatorii au menționat că, în aprilie 2019, Ianoș Benchea a instigat o persoană străină să introducă în Penitenciarul Iași un telefon mobil marca L8 Star.

Pe 21 iulie 2019, folosindu-se de calitatea mincinoasă de medic, numitul Benchea Ianoș Bogdan i-a prezentat ca adevărat persoanei vătămate A.D., din județul Bacău, faptul mincinos că fiul ei a fost victima unui accident rutier, solicitându-i sub pretextul efectuării unei intervenții chirurgicale sumele de 1.200 de euro și 1.700 de lei, bani care au fost preluați la aceeași dată de minorul Claudiu B. Acesta din urmă s-a deplasat la locuința persoanei vătămate, în baza înțelegerii prealabile, avute cu complicele Alexandru Paul R, au mai spus procurorii ieșeni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...