Decizie de reținere în cazul mecanicului de tren implicat în accidentul feroviar din Teleorman. Ce s-a descoperit în urma investigației

Mihnea Tălău 16.03.2023, 20:19
Decizie de reținere în cazul mecanicului de tren implicat în accidentul feroviar din Teleorman. Ce s-a descoperit în urma investigației

Mecanicul trenului de călători care a provocat accidentul feroviar de lângă gara Roșiorii de Vede, județul Teleorman, luni dimineața, a fost reținut de polițiști. Instanța a decis însă eliberarea lui sub control judiciar.

Reținut, apoi pus sub control judiciar

Luni dimineață, în jurul orei 4.00, un tren al CFR Călători a lovit în gara Roșiori Nord un tren de marfă ce transporta mașini.

Mecanicul trenului de călători, un bărbat de 36 de ani, din Filiași, a fost acuzat de neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu sau îndeplinirea defectuoasă a acestora, precum și de vătămare corporală din culpă.

„La data de 16.03.2023, în continuarea cercetărilor în dosarul penal privind accidentul feroviar din data de 13.03.2023, din stația Roșiori Nord, polițiștii din cadrul Biroului județean Poliție Transporturi Teleorman au dispus reținerea suspectului, mecanic de locomotivă al trenului IR 1822, pentru 24 de ore.

Acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roșiori de Vede, cu propunere de punere în mișcare a acțiunii penale, procurorul dispunând măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, precum și punerea acestuia în libertate”, se arată în comunicatul autorităților.

Cine trebuie să plătească despăgubirile pentru accidentul de tren din Teleorman. „Pagubele sunt mari”
Accident feroviar în Teleorman

12 persoane au fost rănite, patru fiind transportate la spital

În urma impactului, 12 persoane au fost rănite, patru dintre ele fiind transportate la spital. Celelalte opt au fost asistate medical la fața locului. În trenul de pasageri erau 280 de persoane. 200 dintre ele au fost duse cu microbuze ale ISU Teleorman către stația Roșiori, iar de acolo au urcat în alt tren care să le ducă la destinație.

„Din constatările de ieri (luni, n.r.), a reieșit că mecanicul a încercat să depășească în mod controlat și a făcut această eroare care a dus unde a dus (…) Nu-ți trebuie multă experiență să știi că semnalul roșu îți ordonă oprirea imediată. A neglijat acest semnal, va spune el din ce motive l-a neglijat și cum l-a neglijat.

Dacă nu acționa depășirea controlată, intrau în acțiune sistemele de siguranță și îl frânau cu mult înainte de trenul de marfă. El a activat această depășire controlată, motiv pentru care s-au anulat sistemele de siguranță și a mers pe manual până a văzut și a frânat trenul (…)

În ceea ce privește acest eveniment, nu putem imputa nimic infrastructurii feroviare. Era semnalizată, trenul a corespuns la toate probele de frână. După ce se va termina raportul Agenției de Investigare (…) probabil că vă trebuia să plătească absolut tot ce s-a întâmplat acolo”, a declarat directorul CFR, Traian Preoteasa, potrivit antena3.ro.

Mecanicul de locomotivă a recunoscut în fața anchetatorilor de la Agenția de Investigare Feroviară că a depășit semnalul pe culoarea roșie, deși știa că acest lucru era interzis. El și-a motivat gestul spunând că a sperat să i se elibereze linia și a redus treptat viteza, iar când a observat marfarul în față, a frânat brusc. Impactul s-a produs la o viteză de 8-10 km/h.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...
Recomandări