Veste proastă pentru români. Preţul gazelor naturale a ajuns la 200 euro/MWh, un nivel record

Elena Avramescu 02.08.2022, 10:30
Veste proastă pentru români. Preţul gazelor naturale a ajuns la 200 euro/MWh, un nivel record

Veștile rele nu par să se oprească, în contextul războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Gazele naturale sunt printre cele mai afectate în urma acestui conflict, iar prețul acestora continuă să crească amețitor. Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, spune că preţul gazelor naturale a atins un nivel record de 200 euro/MWh, mai repede decât era prognozat.

Preţul gazelor naturale a atins recordul de 200 euro/MWh

Acesta mai spune că în acest an greu încercat, preţul gazelor naturale tranzacţionate pe bursa din Olanda a crescut de aproximativ 9 ori şi sunt șanse mari să mai crească pentru iarna 2022-2023.

„Avertizam în urma cu o lună că preţul gazelor naturale în iarnă va atinge cele mai mari valori din instoria utilizării gazelor naturale. Consumatorii industriali mari se vor închide singuri, fără să fie raţionalizaţi. Din păcate nu a venit iarna, dar pe fondul creşterii cererii de gaze pentru înmagazinare, preţul a sărit de 200 euro/MWh pe bursa din Olanda”, a spus Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

În fiecare an, preţul gazelor naturale înregistrează o creștere începând cu luna august, fiind momentul în care se încheie contractele de achiziţie pentru anul viitor. În acest sens, este de așteptat ca preţurile gazelor să continue să crească în această perioadă şi să atingă valori care nu au mai existat niciodată în istoria tranzacţiilor cu gaze.

„Dar problema cea mai importantă a iernii viitoare este existenţa efectivă a gazelor, şi astfel vom asista la situaţii în care unii consumatori/ţări, vor fi determinaţi să ofere oricât pe gaze, doar pentru a le avea. O situaţie care va adduce companii şi tări din Europa în situaţia de a beneficia de unele câştiguri immense in această iarnă prin poiliticile şi programele pe care le vor întreprinde. Din păcate România, chiar dacă este al doilea producător de gaze din UE, nu se va găsi în lista acestor ţări”, a mai spus Dumitru Chisăliţă.

Rusia a tăiat gazele Bulgariei și Poloniei. Prețul gazelor naturale s-a mărit cu 24%
Gaze naturale mai scumpe din august

Rusia a majorat preţul gazelor livrate Republicii Moldova

Situația cu privire la gazele naturale este extrem de rea și în Republica Moldova, după ce preţul acestora a crescut cu aproximativ 50% faţă de luna iulie. Astfel că preţul de achiziţie al gazelor naturale, pe care-l va plăti Republica Moldova către Gazprom pentru luna august 2022, va fi de 1.458,5 dolari pentru mia de metri cubi.

„În luna august, preţul de achiziţie al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova în conformitate cu termenii contractului cu CSP „Gazprom” se va ridica la SA „Moldovagaz” 1458,5 dolari SUA la mia de metri cubi”, a scris Vadim Ceban, pe canalul său de Telegram.

Făcând un calcul simplu, rezultă că prețul este cu 478,5 dolari mai mare decât preţul pe care l-a achitat Republica Moldova în luna iulie, atunci când a cumpărat o mie de metri cubi de gaz cu 980 de dolari.

Din cauza acestor scumpiri bruște, în regiunea autonomă Găgăuzia, s-a organizat un protest împotriva regimului Maia Sandu şi s-a cerut ajutorul Moscovei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...