Decizia luată de președintele Iohannis în urma discuției telefonice cu omologul austriac. „Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României”

Anca Manolica 19.01.2023, 16:39
Decizia luată de președintele Iohannis în urma discuției telefonice cu omologul austriac. „Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României”

Președintele României a avut joi, 19 ianuarie, o convorbire telefonică cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, la inițiativa acestuia. În urma discuției, Klaus Iohannis a decis să îl retrimită la Viena pe ambasadorul român, Emil Hurezeanu, care venise în țară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022.

Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu preşedintele Austriei

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, care a fost rechemat în țară în 9 decembrie, după ce Austria a votat împotriva aderării țării noastre la Spațiul Schengen, va fi retrimis la Viena.

Este anunțul făcut de administrația prezidențială, care precizează că șeful statului a avut o discuție telefonică cu omologul său austriac Alexander Van der Bellen, căruia i-a spus că votul negativ pe care Austria l-a dat în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetățenilor români.

Klaus Iohannis a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înțeles cu cât nu reflectă bunele relații care există între cele două state și cooperarea strânsă în o mulțime de domenii de activitate, inclusiv cel al afacerilor interne, și nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria cu privire la migrația ilegală.

Alexander Van der Bellen, președintele Austriei
Alexander Van der Bellen, președintele Austriei

„România este și va continua să fie un furnizor de securitate”

În continuarea comunicatului emis de administrația prezidențială se vorbește despre faptul că șeful statului a evidențiat că țara noastră este și va continua să fie un furnizor de securitate și va proteja în continuare cât mai bine posibil granița externă a Uniunii Europene, în interesul tuturor cetățenilor europeni, așa cum a făcut-o până în prezent.

Totodată, Klaus Iohannis a ținut să îi mulțumească omologului său pentru sprijinul exprimat public ce acesta cu privire la aderarea țării noastre la Schengen „și a arătat că mesajele numeroase de susținere venite din partea mediului politic, economic și social din Austria sunt semnale clare că locul României este în Schengen și că va putea fi identificată o soluție”.

Astfel, președintele României a continuat să sublinieze cât de important este ca decizia actuală a Austriei să fie schimbată cît mai repede cu puțință, „guvernul austriac să adopte o atitudine constructivă și îndreptată spre cooperare, astfel încât obiectivul de aderare a României la Schengen să fie atins anul acesta”.

„De asemenea, Președintele României a exprimat deschiderea autorităților române de a lucra împreună, în plan bilateral și european, pentru a implementa soluțiile identificate pentru reducerea migrației ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria. De altfel, aceste propuneri și disponibilitatea părții române de a contribui cu soluții au fost prezentate în mod repetat autorităților austriece.”, se mai arată în comunicat.

Pe finalul discuției, cei doi șefi de stat au vorbit și despre evoluțiile de securitate din regiune și sprijinul acordat Ucrainei.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...