Decizia luată de maghiari la granița cu România. Cât de greu va fi să intri în țara vecină

Raluca Juncu 15.07.2020, 18:57
Decizia luată de maghiari la granița cu România. Cât de greu va fi să intri în țara vecină

Ministerul Afacerilor Externe anunță noi condiții de intrare pe teritoriul Ungariei, pentru cetățenii români, în contextul unor noi restricții impuse de Guvernul de la Budapesta, pe fondul pandemiei de COVID-19.

Noi reguli la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria

MAE a anunțat joi, printr-o informare de presă că cetățenii români care vor să treacă granița prin punctele de trecere a frontierei cu Ungaria vor fi testați pentru coronavirus și dispuși într-o zonă de carantină, chiar dacă sunt asimptomatici. Cei care prezintă simptomele bolii nu vor fi lăsați să treacă granița.

Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor, alături de Bulgaria, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China și SUA). Potrivit MAE, zona galbenă impune restricții de intrare în țară, atât pentru români, cât și pentru cetățenii din țările amintite mai sus. Cei care tranzitează țara o pot face în 24 de ore dacă nu au simptome.

Potrivit MAE, sunt aplicabile următoarele dispoziții:

  •  la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, NU li se va permite accesul în Ungaria;
  •  în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

„Persoanele faţă de care s-a dispus măsura izolării la domiciliu, pot solicita autorităţilor competente ieşirea din carantină după efectuarea a două teste moleculare biologice, la un interval de minim 48 h. În cazul în care primul test este negativ, persoana poate ieşi din carantină, dar este obligată în continuare să efectueze şi cel de-al doilea test. În situaţia în care cel de-al doilea test este pozitiv, se dispune reinstituirea carantinei de 14 zile”, se mai arată în anunțul MAE.

Important de precizat este faptul că aceste noi prevederi impuse de autoritățile ungare nu afectează transporturile de marfă. Oficialii de la MAE recomandă turiștilor români care tranzitează Ungaria să acceseze pagina poliției de la frontieră ungară pentru a se informa cu privire la cele mai recente modificări cu privire la protocolul de călătorie, în contextul pandemiei de COVID-19.

Sursa foto: Inquam Photos

Urmăriți Impact.ro și pe