De mult și demult, cum le folosim corect  

Emanuela Pană 26.01.2023, 11:44
De mult și demult, cum le folosim corect  

Mai știți proverbul „Buturuga mică răstoarnă carul mare“? Ei bine, am putea spune că se aplică foarte bine și la capitolul gramatică. Cu toate că este relativ mică, diferența dintre cuvintele propuse în titlu reprezintă întocmai cheia scrierii lor corecte. Așadar, de mult și demult, cum le folosim corect?  

De ce este importantă gramatica? 

Fie că alegem să comunicăm prin scris sau oral, gramatica ne este de foarte mare ajutor dacă vrem să ne exprimăm corect. Regulile de scriere și de punctuație joacă un rol extrem de important, fapt pentru care este necesar să le cunoaștem și să le aplicăm corect.  

Gramatica pune bazele comunicării eficiente, reprezentând un ingredient vital în mixul de predare-învățare a limbii române. Gramatica necorespunzătoare poate afecta sensul și claritatea mesajului pe care vrem să îl transmitem la fel cum un fir de telefonie configurat greșit poate provoca zgomot în timpul unui apel.  

Printre erorile comune în rândul vorbitorilor de limba română se numără structura necorespunzătoare a propoziției, acordul greșit între părțile de propoziție, punctuația, ortografia și nu numai. Chiar și ceva simplu precum o virgulă poate schimba sensul mesajului. De pildă: „Hai să mâncăm copii!“/„Hai să mâncăm, copii!“. 

Citește și: Care sunt cele mai frecvente greșeli gramaticale făcute de români. Mulți nu știu, de fapt, forma corectă

De mult și demult, cum le folosim corect? 

În continuare vom vorbi despre cum și când folosim „de mult“ și „de mult“ astfel încât să ne exprimăm corect. Potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), cele două cuvinte sunt diferite și fiecare se folosește într-un anumit context.  

De mult si demult
Cum scriem corect de mult si demult

Când folosim de mult? 

De mult este o locuțiune adverbială alcătuită din prepoziția „de“ și adverbul „mult“ și înseamnă: de mult timp, de vreme îndelungată, de altădată, din vechime. Pentru a fi sigur când folosești „de mult“, reamintește-ți că acesta răspunde la întrebarea „de când?“. Totodată, pentru a scrie corect „de mult“, poți introduce substantivul „timp“ lângă această structură.  

Conform DEX, de mult înseamnă: 

  • de mult (de multă vreme) loc. adv. (N-a mai venit ~); 
  • de mult (de vreme îndelungată) loc. adv. (n-a mai venit ~; răspunde la întrebarea: de când?); 
  • de mult (răspunde la întrebarea: de când?). 

Exemple:  

  • Nu mi-am mai văzut bunicii de mult timp (De când? De mult timp); 
  • Eram la piață când mi-am dat seama că nu am mai mâncat cireșe de mult (De când? De mult); 
  • Nu ne-am văzut de mult (De când? De mult). 

Când folosim demult?  

„Demult“ este adverb și se traduce ca: odinioară, cu mult timp înainte, cândva, de multă vreme; de aici și expresiile „de demult“ și „mai demult“. Așadar, atunci când se scrie într-un singur cuvând, demult înseamnă odinioară. Un indiciu care te poate ajuta să scrii corect „demult“ este să pui întrebarea „când?“.  

Conform DEX, demult înseamnă: 

  • Cu mult timp înainte, de multă vreme. 
  • Mai demult = odinioară. 
  • De demult = din trecut, de altădată.  

Exemple:  

  • Demult, exista un împărat care avea trei fiice (Când? De mult); 
  • Demult, pe acest pământ era construită o fortăreață (Când? De mult); 
  • Mai demult, cu acest aparat se lucra în tipografii (Când? Mai demult).

Vezi și: Din cauză sau datorită, cum se folosesc corect. Greșeala pe care o fac frecvent românii 

Propoziții cu de mult și demult 

  • Nu vreau atât de mult. 
  • Demult, aici trăiau vrăjitoare. 
  • Cât de mult îmi place limba română!
  • Demult am vorbit cu tine despre problema asta. 
  • Vorbim de mult timp aici. 
  • Cât de mult poți să stai fără să faci nimic? 
  • Nota de la BAC contează cam atât de mult. 
  • Nu se poate să se scrie atât de mult la un curs oral. 

Alte exemple edificatoare

Am ținut să te informez de mult că nu e bine ce faci. Altfel spus, am ținut să te informez de mult (timp) că nu e bine ce faci (De când am ținut să te informez? De mult timp). Pune mereu întrebarea „de când?“ pentru a verifica dacă ai scris bine. În cazul termenului „demult“, întrebarea era doar „când?“. 

O ultimă remarcă: atunci când „de mult“ este însoțit de substantivul „timp“, „mult“ devine adjectiv. Dacă un elev are de analizat fiecare element component, va spune: „de“ este prepoziție, „mult“ este adjectiv, iar „timp“ este substantiv.  

Despre limba română  

După cum bine știm cu toții, limba română este o limbă de origine latină. Concret, limba pe care o vorbim este o limbă romanică, din grupul italic al familiei de limbi indo-europene. Limba română prezintă multe similarități cu limbile franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană și reto-romană. 

Înainte de a deveni limba română, latina din Dacia a preluat unele cuvinte grecești vechi. Vorbim despre cuvinte specifice latinei dunărene, transmise ulterior limbii române. În celelalte limbi romanice ele sunt inexistente.  

Teritoriul de formare a limbii române include atât partea de nord a Dunării, cât și pe cea de sud, iar procesul s-a încheiat aproximativ în secolul al VII-lea, moment de la care se poate vorbi de existenţa poporului român şi a limbii române. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...