De la secetă extremă, la inundații. Hidrologii au anunțat cod roșu în două județe din țară. Ministrul Mediului a convocat o ședință de urgență

Ana Anitoiu, Redacția IMPACT 02.09.2022, 23:30
De la secetă extremă, la inundații. Hidrologii au anunțat cod roșu în două județe din țară. Ministrul Mediului a convocat o ședință de urgență

Hidrologii au anunțat Cod roșu de inundații, valabil începând de vineri, ora 20:15, până sâmbătă, ora 02:00, în mai multe județe. Râurile pot depăși cotele de pericol, din cauza ploilor ce au fost înregistrate în ultimele ore și a celor prognozate.

Județele vizate de Codul roșu de inundații

Update 23:25 – Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a dispus organizarea unei ședințe de urgență, vineri seara, pentru a analiza evoluția hidrometeorologice având în vedere avertizările emise în cursul zilei de astăzi de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Știre inițială

Conform hidrologilor, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol, pe râuri din județele Gorj și Vâlcea.

Mai exact, pe râurile din bazinele hidrografice: Gilort – bazin superior amonte Novaci, Olteț – bazin amonte S.H. Nistorești, Tărâia (afluent al râului Olteț), Cerna (afluent al râului Olteț) – bazin amonte S.H. Cerna, Olănești – bazin amonte S.H. Olănești Băi și Cheia (afluent al râului Olănești.

Pe doua râuri din județul Gorj, debitul apei a crescut foarte mult în urma precipitațiilor din ultimele ore și există pericolul de a ieși din matcă.

De la seceta extrema, la inundatii. Hidrologii au anuntat cod rosu in doua judete din tara
Cod rosu, portocaliu si galben de ploi, in Romania. Foto: ANM

Autoritățile au intervenit pe două râuri

Autoritățile au intervenit pe râurile Gilort și Sohodol, la care nivelul de apă a crescut și amenință localitățile din zonă. Angajații de la Inspectoratul pentru situații de urgentă Gorj au format diguri de apărare din saci de nisip astfel încât să nu se rupă digurile.

În urmă cu doar câteva zile, râurile Gilort și Sohodol erau aproape secate. Județul Gorj este sub avertizare de Cod roșu de precipitații, fiind anunțate cantități de 100 de litri de apă pe metrul pătrat.

Cod roșu și Cod portocaliu de ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod roșu de ploi, valabil începând de vineri, ora 15:00, până sâmbătă, ora 3:00, local în județul Vâlcea și în zona montană și submontană a județelor Gorj și Argeș. Conform meteorologilor, se vor acumula cantități de apă de 70…90 l/mp și izolat peste 100 l/mp.

De asemenea, un Cod portocaliu de ploi este valabil de vineri, ora 12:00, până sâmbătă, ora 10:00. În Oltenia, Transilvania, local în Maramureș, Muntenia și Dobrogea vor fi perioade cu ploi torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și izolat în Oltenia peste 70…80 l/mp. În sud-est, ploile vor fi însoțite de vijelii și descărcări electrice.

În restul țării este valabil un Cod galben de ploi, în același interval. În vestul, estul și sud-estul țării vor fi averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp. Local în sud-estul Munteniei și în Dobrogea, mai ales seara şi noaptea, ploile vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...