EXCLUSIV

De la BMW-uri noi la Poliția Națională, la trotinete la cea Locală din Piatra Neamț. Lider sindical: „Nu știu cât de eficiente vor fi”

Gabriela del Pupo 03.10.2022, 19:00
De la BMW-uri noi la Poliția Națională, la trotinete la cea Locală din Piatra Neamț. Lider sindical: „Nu știu cât de eficiente vor fi”

Primăria din Piatra Neamț a avut o idee inedită pentru a economisi combustibilul la mașinile Poliției Locale. Polițiștii vor avea de acum încolo posibilitatea de a patrula pe trotinete electrice, asigurate printr-un parteneriat cu o firmă din oraș. Autoritățile locale spun că astfel se vor face economii pentru că trotinetele sunt mult mai ieftine decât mașinile, acestea însă nu își pun problema faptului că infractorul ar putea folosi mașina sau că trotinetele nu prea pot fi folosite până la primăvară.

Impact.ro a stat de vorbă cu Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor Locali, Eugen Tone, care spune că soluția găsită de administrația locală din Piatra Neamț nu este cea mai bună.

„Cât de eficientă poate să fie o măsură de a lua/închiria trotinete în prag de iarnă?”

Având în vedere faptul că programul pilot se vrea extins la nivelul poliției locale care acționează pe partea de circulație rutieră, această soluție ar putea prezenta multe probleme pentru polițiștii care nu sunt obișnuiți cu acest mijloc de transport. De asemenea în sezonul rece acestea vor fi practic imposibil de folosit. În plin scandal privind achiziționarea a 300 de mașini BMW de către Poliția Națională, bănuită că ar fi favorizat un anume producător, se pare că în cazul celei locale se încearcă reducerea cheltuielilor.

„Nu știu cât de eficientă poate să fie o măsură de a lua/închiria trotinete în prag de iarnă, pentru că deja vremea este așa cum este. Nu știm dacă vor folosi acele trotinete începând cu luna octombrie până în luna aprilie. Dacă în partea cealaltă avem BMW-uri aici avem trotinete. Nu știu cât de eficiente vor fi. Probabil la Piatra Neamț au părculețe foarte multe, au zone unde să patruleze cu ele, dar este foarte greu de patrulat pe timp de toamnă, iarnă, primăvară, cu trotineta.

Cum vor folosi acele trotinete?”, spune Eugen Tone.

Pe lângă formă fizică și deprinderea de a fi as pe trotinetă în cazul unei situații de urmărire se mai pune și problema echipamentelor din dotare ale polițiștilor locali.

„El trebuie să aibă un carnet de procese verbale, stație, armament, cătușe, bason, toate acestea. Nu știu de ce s-a ajuns la soluția aceasta, văd că este o tendință. În București sau Craiova sunt pentru parcuri mașini electrice de dimensiuni mici. Nu știu cum va patrula polițistul local pe o trotinetă, indiferent unde se va duce. Ori este patrulă auto ori este patrulă pedestră, clare. Pe trotinetă nu poți să îi spui nici patrulă auto, nici pedestră.

Or să meargă unul lângă altul pe trotinetă, doi pe trotinetă? Sunt destul de scumpe, nu este soluție renunțarea la mașini. Tot timpul pe final de an se vin cu soluții din acestea, ba biciclete, ba trotinete, acum.”,  a mai precizat liderul sindical.

 

Poliția Română va demara controale amănunțite în piețe, centre comerciale și târguri

„Patru polițiști locali vor utiliza în fiecare zi trotineta fiind o experiență de tipul unui proiect pilot”

Deocamdată proiectul este destinat polițiștilor care se deplasau la sesizări dar va fi extins și pentru cei de la circulație. Sistemul implică un cod QR și o aplicație pe telefon care îi ajută pe polițiști să deblocheze trotinetele care sunt oferite de firma cu care Poliția Locală are un parteneriat. Scopul principal a fost reducerea costurilor dar mulți dintre polițiști recunosc că nu au folosit până acum niciodată o trotinetă.

 „Patru polițiști locali vor utiliza în fiecare zi trotineta fiind o experiență de tipul unui proiect pilot pe care vrem să îl extindem în ideea optimizării costurilor activității poliției locale.”, a declarat Andrei Carabelea, primarul din Piatra-Neamț, conform digi24.ro.

Momentan polițiștii locali au acces la 4 trotinete pentru patrulă. Autoritățile locale și-au propus să extindă colaborarea și în cazul polițiștilor de la circulație.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...