Cum poți contesta o amendă de circulație: ce documente sunt necesare și cât timp avem la dispoziție

Bogdan Bârliga 21.04.2022, 16:48
Cum poți contesta o amendă de circulație: ce documente sunt necesare și cât timp avem la dispoziție

Mai ales în perioada sărbătorilor Poliția Rutieră suplimentează numărul agenților pe teren pentru a se asigura că toată lumea respectă regulile.

Dacă ai fost amendat și din diverse motive consideri că sanțiunea a fost aplicată pe nedrept ai la dispoziția soluția contestării amenzii.

Cum se pot contesta amenzile de circulație

În primul rând trebuie să reținem că o amendă pentru încălcarea Codului Rutier este aplicată în baza unui document denumit proces-verbal de contravenție.

Nu de puține ori unii șoferi au câștigat în instanță anularea unei amenzi de circulație pentru că procesul-verbal de contravenție nu a fost completat corect.

Ce trebuie să conțină procesul-verbal de contravenție:

  • data şi locul unde este încheiat;
  •  numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator;
  •  datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului;
  •  descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  •  indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
  •  indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie;
  •  posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate;
  •  termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.

Care este procedura de contestare a unei amenzi de circulație

Trebuie să reținem la acest capitol că un șofer poate contesta amenda la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția.

Pentru a face acest lucru trebuie să formulăm o plângere pe care o depunem alături de copia procesului-verbal de contravenție la judecătorie.

La dosar trebuie adăugate și eventualele probe pe care un șofer se poate baza atunci când dorește să conteste amenda.

Când se poate contesta o amenda de circulație

Confrom prevederilor legale termenul pe care îl are la dispoziție un șofer pentru a contesta amenda primită este de 15 zile de la data când a fost amendat de un polițist sau de când a intrat în posesia procesului-verbal de contravenție.

Un aspect important: conform Codului Rutier o plângere de acest fel suspendă executarea amenzilor de la data înregistrării la instanță și până la data pronunțării hotărârii judecătorești.

Dacă dosarul este în regulă va fi stabilit un termen de judecată ce nu trebuie să depășească 30 de zile de la data depunerii plângerii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...