De ce trebuie să pui benzină sau motorină de peste 100 de lei. Puțini români sunt conștienți că pot avea probleme

Ioana Bucur 15.02.2022, 09:14
De ce trebuie să pui benzină sau motorină de peste 100 de lei. Puțini români sunt conștienți că pot avea probleme

De câteva luni, prețurile carburanților sunt într-o creștere continuă, iar scumpirile i-au făcut pe șoferi să ia măsuri și să își schimbe comportamentul la pompă. Se alimentează ceva mai des, dar cu cantități mult mai mici. Cu alte cuvinte, oamenii vor să scoată mai puțini bani din buzunar și au ajuns să își aleagă cu grijă călătoriile cu autoturismul propriu. Însă prea puțini știu că „tactica” nu este deloc bună. Specialiștii au explicat de ce trebuie să pui benzină sau motorină de peste 100 de lei.

Mecanicii trag semnalul de alarmă: de ce trebuie să pui benzină sau motorină de peste 100 de lei

În timp ce prețul benzinei și motorinei crește de la o zi la alta, șoferii români se văd nevoiți să facă reduceri drastice. Astfel, mulți ajung să alimenteze cu combustibil a cărui valoare se situează undeva în intervalul 30-100 de lei, încercând să țină în frâu cheltuielile excesive pe carburant.

Însă acest obicei nu este deloc recomandat de specialiști. Mecanicii trag un semnal de alarmă, explicând că alimentarea cu benzină sau motorină sub 100 de lei va afecta motorul, pe termen lung.

Potrivit acestora, în momentele în care mașina merge cu un rezervor mai gol, pompa de combustibil va ajunge să capteze aer, ceea ce înseamnă că la motor nu va ajunge benzina sau motorina de care are nevoie.

Cele mai multe modele de mașini au pompa de carburant chiar în rezervor, cufundată în benzină sau motorină. Dacă rezervorul este aproape gol, iar cantitatea de carburant băgată la pompă este mică, pompa va rămâne suspendată în vapori și nu mai poate fi răcită așa cum trebuie.

Rezultatul: rateuri de aprindere ce se vor resimți la volan ca o pierdere de putere, ezitare sau vibrații.

Astfel, mecanicii spun că, mai ales în sezonul rece, se recomandă să alimentăm mai mult, de mai puține ori.

O altă problemă ce apare în timpul lunilor de iarnă, dacă rezervorul este aproape gol, este înghețarea pompei, dacă nu este cufundată în combstibil.

De ce trebuie să pui benzină sau motorină de peste 100 de lei. Puțini români sunt conștienți că pot avea probleme

Prețurile ar putea continua să crească

Analizele făcute de specialiști în domeniu în ultimele săptămâni arată că prețul pentru un litru de benzină a crescut cu patru procente, iar cel al motorinei cu cinci procente. În comparație cu aceeași lună a anului trecut, majorările sunt de 30%.

Aceștia susțin că, în acest context, plafonarea ar fi o soluție. Însă, aceștia au atras atenția că înghețarea tarifelor la nivelul la care se află acum acestea n-ar fi avantajoasă pentru șoferi. Mai întâi, prețurile ar trebui să fie reduse.

„Prețul corect ar fi în jur de 6 lei. De la 5,5 lei/l până la 6,3 lei/l benzinele și produsese de motorină normale iar benzinele specializate și motorinele ar trebui să fie maximum 6,5 lei/l.

Dar probabil că se zvonește și se aude că coaliția de guvernare ar fi căzut la pace să găsească o soluție pentru stopare, dar nu numai pentru stopare, dar și pentru revenirea în jurul acestor prețuri”, a spus președintele Asociației Benzinarilor Particulari, Ion Tache.

Analiștii economici susțin că prețurile carburanților vor continua să crească. Aceștia se așteaptă ca în doar câteva luni sau chiar mult mai devreme, litrul de carburant standard să depășească pragul de șapte lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...